Debat

Nye Borgerlige: Forældre skal kunne købe sig en institutionsplads lige der, hvor de ønsker

Alle offentlige institutioner skal modtage et frihedsbrev, der sætter dem fri til at levere service til borgerne uden politisk indblanding. Det eneste benspænd bør være, at forældrebetalingen skal forblive under de 25 procent, foreslår Mette Thiesen (NB).

Frihedsforsøgene skal lette byrden af administration og forvaltning i institutionerne, skriver Mette Thiesen (NB).
Frihedsforsøgene skal lette byrden af administration og forvaltning i institutionerne, skriver Mette Thiesen (NB). Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Mette Thiesen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det var nye toner fra statsminister Mette Frederiksen, da hun i sin nytårstale afslørede en ny kurs på børneområdet: Nu skal alle kommuner tilbydes den samme frihed som forsøgskommunerne Rebild og Helsingør.

Vi har stadig til gode at se, om hun kan komme igennem med forslaget, for frihed og selvbestemmelse plejer ikke at være støttepartiernes kop te. Jeg hilser som børneordfører for Nye Borgerlige forslaget velkomment.

Imens vi venter på Mette Frederiksen og venstrefløjen, kan vi jo bruge ventetiden til noget fornuftigt. Lad os se på, hvorfor mere frihed vil give langt mere værdi for de samme skattekroner.

Forældrene skal simpelthen have lov til at bestemme over deres egne skattepenge

Mette Thiesen (NB), børneordfører og medlem af Folketinget

Frihed skal erstatte regeljungle
I Nye Borgerliges økonomiske plan, har vi selv foreslået at give alle offentlige institutioner – herunder børneinstitutioner – et frihedsbrev. Med frihedsbrevet i hånden skal ledere og pædagoger ude på institutionerne sættes fri til at levere service til borgerne uden indblanding fra politikere og forvaltning på rådhuset.

Forældrene skal simpelthen have lov til at bestemme over deres egne skattepenge og købe sig en institutionsplads lige der, hvor de ønsker. Ideen er, at skattekronerne vil blive brugt langt mere fornuftigt på den måde, frem for at embedsmænd og politikerne skal gætte sig til familiernes behov.

Temadebat

Er Mette Frederiksens udvidelse af frihedsforsøgene vejen til at skabe det bedste børneliv? 

Alle kommuner skal i år tilbydes den samme frihed som frihedsforsøgskommunerne Rebild og Helsingør allerede har fået mulighed for på dagtilbudsområdet. 

Sådan lød budskabet fra statsminister Mette Frederiksen, da hun tegnede konturerne af det politiske år 2022 i sin nytårstale. 

Derfor spørger vi i de kommende uger Folketingets børneordførere, hvordan de ser på statsministerens idé:

  • Er det overhovedet en god idé at slippet området helt fri?
  • Skal udvidelsen af frihedsforsøgene være en total frisættelse af reglerne på området, eller skal der bankes yderligere hegnspæle i jorden, der indskrænker frihedsforsøgene?
  • Hvor stor forskellighed må frihedsforsøgene give i den kvalitet, der tilbydes i børnehaver og vuggestuer på tværs af landet?
  • Hvilke eksisterende regler og statslig styring vil det være bedst at slippe af med lokalt, hvis kvaliteten og arbejdsglæden hos personalet skal forbedres?
  • Og skal de statslige frihedsforsøg samtidig betyde, at kommunerne også selv skal opstille mål for, hvor meget af deres egen daglige styring af området, der skal slippes fri? 

Politisk set pålægger vi kun institutionerne det bånd, at forældrebetalingen ikke må overskride de nuværende 25 procent. Jeg understreger, at forældrebetalingen ikke må stige, fordi det forventelige angreb er, at jeg ønsker at spare på børneområdet. Det er ikke tilfældet.

Det, jeg ønsker at fjerne, er de fordyrende mellemled i form af politikernes regeljungle. 

Lad familierne bestemme
Vi har historisk set, hvordan bureaukratiet udvikler sig som et sort hul, der suger midler til sig. For eksempel kom det frem, at omkring 15 procent af de 2,9 milliarder til højere normeringer i daginstitutioner kommer til at gå til administration. Tidligere undersøgelse har desuden vist, at ansatte på førskoleområdet kun bruger omkring halvdelen af tiden sammen med børnene.

Historien med de ekstra penge, der bliver slugt af administration, viser, hvorfor der er brug for flere frie valg. Det viser nemlig, at velfærd kun meget dårligt lader sig skabe af politikerne. Velfærd er noget, der kan mærkes ude i familierne, når barnet er glad og trygt ved at komme fra institution. Når forældrene ikke behøver aflevere dem med en skurende fornemmelse i maven. 

Jeg og Nye Borgerlige vil have et samfund med stærke familier. Det indebærer, at de får lov til at bestemme meget mere selv

Mette Thiesen (NB), børneordfører og medlem af Folketinget

Derfor kan det aldrig blive venstrefløjen eller bureaukraterne, der på bedste vis kan bestemme, hvordan pengene skal bruges. Jeg og Nye Borgerlige vil have et samfund med stærke familier. Det indebærer, at de får lov til at bestemme meget mere selv – også over flere af deres egne penge. Det er den grundlæggende tanke, når vi vil sætte institutionerne fri og lade pengene følge barnet.

Jeg tror ikke, at Mette Frederiksen deler helt samme vision – men personligt synes jeg, at det er et spændende forslag og ser frem til forhandlingerne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Thiesen

MF (løsgænger)
lærer (N. Zahles seminarium 2008)