Østarbejdere splitter byggeriets arbejdsgivere

OVERENSKOMST: Fagbevægelsen kan nu lugte blod. Umiddelbart før forhandlingerne på byggeriets område går i gang, er der uenighed på arbejdsgiversiden om kontrollen med udenlandsk arbejdskraft.
De små håndværksmestre og de store entreprenører i byggeriet er uenige på det afgørende punkt om kontrol med udenlandsk arbejdskraft.
De små håndværksmestre og de store entreprenører i byggeriet er uenige på det afgørende punkt om kontrol med udenlandsk arbejdskraft. Foto: Colourbox.dk
Jørgen Skadhede

Det er yderst interessant. Det er ikke hverdagskost på det her tidspunkt, at gå ud og afsløre intern uenighed. Det er klart, at lønmodtagersiden vil forsøge at udnytte enhver uenighed.

Jesper Due
Professor i arbejdsmarkedsforskning
Øget kontrol med udenlandsk arbejdskraft er fagbevægelsens afgørende kæphest forud for overenskomstforhandlinger på byggeriets område, som begynder i denne uge.

Og fagbevægelsen kan nu lægge pres på arbejdsgiversiden i Dansk Byggeri, fordi der internt blandt byggeriets arbejdsgivere er uenighed i spørgsmålet om øget kontrol med udenlandsk arbejdskraft.

Der ser simpelthen ud til at være opstået klare interessemodsætninger mellem de store entreprenører og de små håndværksmestre.

Et af fagbevægelsens hovedkrav er ideen om at indføre såkaldt kædeansvar, så enhver bygherre eller hovedentreprenør har ansvaret for, at alle underentreprenører overholder gældende danske regler.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00