Aftale forhindrer skæve indtægter fra ny grundskyld

NEUTRALISERING: Partierne bag boligskatteaftalen er enige om at neutralisere de forskydninger i den kommunale udligning som følge af nye ejendomsvurderinger.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kim Rosenkilde

Kommunernes indtægtsgrundlag skal ikke påvirkes af, at et nyt system for de offentlige ejendomsvurdering træder i kraft per 1. januar 2019.

De nye ejendomsvurderinger vil medføre forskydninger i den kommunale økonomi, fordi ændringer i grundværdierne påvirker kommunens beskatningsgrundlag.

Men nu har partierne bag boligskatteforliget fra 2018 lagt sig fast på en model for, hvordan kommunernes økonomi skal friholdes frem mod 2025.

Dokumentation

Ejendomsvurderinger og udligning

For 2019 og 2020 vil det nye system for ejendomsvurderinger betyde, at indtægterne fra grundskyld vil være lavere i alle kommuner i forhold til i dag.

Det kompenseres med et højere bloktilskud.

Med den nye aftale vil kommuner, der efter dette tilskud står til et samlet tab, blive fuldt ud kompenseret. Pengene til det kommer fra gevinster i andre kommuner.

For 2021 til 2025 gælder ikke længere en begrænsning i stigning i grundværdierne. Det kan give større ændringer i grundlaget for grundskylden i alle kommuner.

Som følge af forliget om boligskat vil der ved lov blive fastsat et loft over den enkelte kommunes grundskyldspromille. Det sker for at fastholde et uændret provenu fra grundskyld i den enkelte kommune. 

For at neutralisere virkninger i udligningen i årene 2021-2025 vil der samtidig blive foretaget en beregningsmæssig tilpasning af de grundværdier, der indregnes i udligningen.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet


Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00