Kommentar af 
Ali Aminali

Ali Aminali: Det er helt galt at placere ukrainske flygtninge i udsatte boligområder

Regeringen vil placere ukrainske flygtninge i udsatte boligområder. Men det er på tide, at middelklassen og de borgerlige kommuner i københavnsområdet tager ansvar, skriver Ali Aminali.

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek udtalte ærligt i mit program "Alis Fædreland", at regeringen på sin vis har tabt ansigt og har måtte erkende, at de ukrainske flygtninge sandsynligvis ender i de udsatte boligområder, skriver Ali Aminali.
Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek udtalte ærligt i mit program "Alis Fædreland", at regeringen på sin vis har tabt ansigt og har måtte erkende, at de ukrainske flygtninge sandsynligvis ender i de udsatte boligområder, skriver Ali Aminali.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Ali Aminali
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark står over for at skulle modtage op mod 100.000 ukrainske flygtninge. Det er i hvert fald det tal udlændinge og integrationsministeren Mattias Tesfaye har nævnt.

Men hvor skal de helt konkret bo? Hvis du spørger regeringen, så kan de snildt bo i de udsatte områder. Er det dog nu også en god ide? 

For nogle uger siden var der klare udmeldinger fra regeringen. De ukrainske flygtninge skal ikke boligplaceres i de social udsatte boligområder. Men så ændrede tonen sig pludselig. Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek udtalte ærligt i mit program "Alis Fædreland", at regeringen på sin vis har tabt ansigt og har måtte erkende, at de ukrainske flygtninge sandsynligvis ender i de udsatte boligområder.

Men hvor skal de helt konkret bo? Hvis du spørger regeringen, så kan de snildt bo i de udsatte områder. Er det dog nu også en god ide?   

Ali Aminali

Det satte en masse tanker i gang hos mig. Vil det så have en effekt i forhold til indsatserne? Og risikerer visse boligområder at ende på den famøse “ghettoliste”, da de ukrainske flygtninge vel må anses som ikke-vestlige?

Men det der efterfølgende fyldte mest i mine tanker, var om det vil få kulturelle og integrationsmæssige konsekvenser - både for ukrainerne, men også for de nuværende beboere. 

Lad mig uddybe. Vi taler om nogle af Danmarks mest udsatte boligområder, hvor vi bruger ufattelige mange ressourcer i håb om at løse både værdimæssige og samfundsmæssige problemer. Vi taler om boligområder, hvor en stor procentdel af beboerne kommer fra Mellemøsten og andre ikke-vestlige lande. Og vi taler om boligområder, hvor - lad os nu være ærlige -  ikke alle vestlige værdier værdsættes på samme måde som resten af majoritetssamfundet.

Hvis du nu tænker: “Hov, hvad mener du, Ali?”, så vil jeg bare lige genopfriske hukommelsen om, at vi har afsat millioner for at bekæmpe social kontrol, vi er ved at nedrive boliger for at ændre på beboersammensætningen og vi taler om miljøer og boligområder, hvor bander og småkriminelle idioter skaber utryghed. Og her placeres ukrainske flygtninge? Undskyld mig, der er noget helt galt her. 

Vi taler om miljøer og boligområder, hvor bander og småkriminelle idioter skaber utryghed. Og her placeres ukrainske flygtninge? Undskyld mig, der er noget helt galt her

Ali Aminali

Mange taler om, at de ukrainske flygtninge, nok skal finde plads på arbejdsmarkedet, og at de minder om os kulturelt. Men det betyder også, at denne gruppe, uanset hvor ressourcestærke de er, vil få det svært, hvis deres første møde med Danmark skal være Gellerup, Bispehaven, Tingbjerg, Mjølnerparken eller Vollsmose.

For den kulturelle forskel vil ramme dem direkte i ansigtet, når de placeres i et udsat boligområde, hvor størstedelen af beboerne er fra Mellemøsten eller andre ikke-vestlige lande. Der er stor kulturel forskel på Ukraine og et land fra Mellemøsten. 

Og så er der hele “særloven er racistisk”-debatten, som har fyldt meget i modtagelsen af de ukrainske flygtninge. Hvis du tror, at det ikke har indflydelse, så kan du godt tro om. I de udsatte boligområder vil der være en følelse af, at “ukrainerne er velkomne, men det er vi ikke”. Altså en særlig privilegeret gruppe, der nærmest er blevet udvalgt.

Det vil medføre en kultursammenstød, som vil kunne mærkes. Sammenstød som jeg er bange for kommer til at ramme især børnene. Det er endda sket før og kan googles frem med to ord: “Grønlændere og Gellerup”.

Er jeg så den eneste der påpeger dette? Nej, Eskild Dahl Pedersen som er tryghedschef i boligselskabet Bo-Vita har også advaret imod konsekvenserne i Politiken

Regeringen og de andre politiske partier burde derfor tænke sig godt om, før de beslutter sig for at blåstemple og placere nyankomne ukrainske flygtninge i de udsatte boligområder. Vi vil alle sammen gerne hjælpe de ukrainske flygtninge så godt vi kan. Og regne med at der kommer endnu flere.

Men at kræve, at de udsatte boligområder, ressourcesvage beboere og fagpersoner, der arbejder i det vi kalder parallelsamfund, skal tage teten, er forkert.

Det er på tide, som Eskild Dahl også siger, at middelklassen, de borgerlige kommuner i Københavnsområdet og resten af landet, der ikke har en ghetto i deres baghave, også tager ansvar

Ali Aminali

Det er på tide, som Eskild Dahl også siger, at middelklassen, de borgerlige kommuner i Københavnsområdet og resten af landet, der ikke har en ghetto i deres baghave også tager ansvar. Hvis det kræver, at regeringen skal kigge på et incitamentssystem i forhold til privat husning eller leje af private boliger i forskellige byer - so be it.

Og hvis det kræver, at vi hver især skal tage ansvar i forhold til de nyankomne i vores lokalområder - so be it. Jeg tror, at danskerne vil hjælpe ukrainerne.

At sende opgaven videre til de udsatte boligområder, at stoppe med nedrivningerne eller bare at afvise, at det vil få konsekvenser, er forkert og på sin vis forkasteligt. Lad os nu hjælpe ukrainerne og fastholde afviklingen af de udsatte boligområder.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024