BL: Det, politikerne kalder parallelsamfund, kalder andre paradis

DEBAT: Mens omverdenen ser den danske model med almene boliger som en måde at løse problemet med at huse alle befolkningsgrupper i de voksende storbyer, så har politikerne på Christiansborg udset sig de almene boligområder som slagmarken for en kommende valgkamp, mener Camilla Hegnsborg og Kaare Vestermann fra BL.

Af Camilla Hegnsborg og Kaare Vestermann
Hhv. formand og næstformand i 1. Kreds BL – Danmarks Almene Boliger

Hvad har boligmarkedet i Hongkong med de almene boliger i København at gøre? Umiddelbart ingenting. Og så alligevel.

DR viste i starten af oktober en dokumentar fra Hongkong. Den gennemsnitlige kvadratmeterpris for en ejerbolig er på 285.000 kroner. Det er 6-10 gange højere end i København.

Samtidig stuves byens pensionister og fattige sammen på ufatteligt lidt plads under kummerlige forhold. Derfor kigger man i Hongkong udad. For kan det ikke gøres bedre?

Paradis
I den forbindelse havde flere almene boligorganisationer på samme tid som DR’s dokumentar besøg af et tv-hold fra netop Hongkong, for her havde man hørt om den danske model med almene boliger.

En model, som kan sikre betalelige og gode boliger for almindelige mennesker. Også i storbyer med kraftig vækst. Og uden overdrivelse var tv-holdet ved at falde bagover af begejstring: ”This is paradise,” som tv-vært, skuespiller og aktivist Anthony Wong udbrød undervejs.

Tv-holdet oplevede, at man på Orientkaj i Nordhavn bygger almene boliger lige bag ved Danmarks dyreste ejerlejligheder i The Silo. De oplevede fællesskab og affaldssortering i Albertslund, og de var ved at gå på r… over, at Bjarke Ingels som verdensberømt arkitekt også tegner almene boliger, som det er sket i København NV. 

... eller parallelsamfund
De almene boligorganisationer får hundredvis af denne type delegationer fra hele verden på besøg hvert år. Interessen er blandt andet stor i Kina, Korea, Japan, Taiwan, USA, Australien, Irland, UK, Frankrig, Italien og Spanien. Og i sidste uge var der delegationer fra Polen og Østrig for at blive klogere på de almene boliger i Danmark.

Undertiden kan det være lærerigt at tjekke omverdens syn på en selv. Og det, som rapporteres om almene boliger i Danmark i udenlandsk presse, er helt anderledes end det billede, som et flertal af partierne i Folketinget netop nu tegner af den almene sektor, hvor retorikken handler om parallelsamfund og mulige nedrivninger.

Nu skal dette indlæg ikke opfattes, som om vi helt og holdent deler hr. Wongs opfattelse af, at de almene boliger i København er et bekymringsfrit paradis. Slet ikke.

København og en række almene boligområder har absolut udfordringer. Men den vigtige pointe er, at vi er i fuld gang med at løse dem. Og det var vi også, inden man på Christiansborg besluttede sig for til at gøre de såkaldte ”ghettoer” til en politisk slagmark, hvor man har tænkt sig at udkæmpe en landspolitisk valgkamp.

Godt og blandet
Planlovens regel om op til 25 procent almene boligområder i nyudviklede byområder har nu virket igennem længere tid, og de almene boligorganisationer har sammen med private udviklere fundet sammen i konstruktive samarbejder, som vil sikre en andel af langt billigere boliger i hovedstaden, end det ellers ville have været muligt.

Det er godt for mange borgere, som ellers var afskåret fra af bo i København, hvor de har deres arbejde. Og det er godt for alle i København, at man på den måde bidrager til en mere blandet beboersammensætning i storbyen.

Og de udfordringer, som man vil adressere med parallelsamfundsudspillet, er vi i sektoren også i fuld gang med at løse eller afhjælpe.

Eksempelvis er uddannelsesniveauet i de udsatte boligområder hastigt stigende – især blandt de unge med ikkevestlig baggrund.

Og den udlejningsaftale, som er indgået mellem Københavns Kommune og BL’s kreds 1, virker efter hensigten: I 2006 var der 64 almene boligområder i København hvor mere end 40 procent stod uden for arbejdsmarkedet. I dag gælder det kun for seks områder.

Realitetstjek nødvendig
Så inden I på Christiansborg vedtager en lovgivning, der vil være urimeligt indgribende over for boligforeninger og almene beboere, og inden et politisk flertal viser politisk handlekraft ved at sende bulldozere i felten for at rive gode boliger ned, så tjek lige realiteterne – og spørg jer selv, hvor skal folk så bo?

Efterfølgende kunne I passende slå følge med den næste udenlandske delegation. Der er nemlig behov for at få nivelleret danske landspolitikeres virkelighedsopfattelse.

Forrige artikel Direktør: 332 millioner til nedrivning kan bruges bedre Direktør: 332 millioner til nedrivning kan bruges bedre Næste artikel Direktør for grønne delebiler: København skal have 'green flexibility' Direktør for grønne delebiler: København skal have 'green flexibility'
 • Anmeld

  Bjerne Rasmussen

  Virkelighedsopfattelse

  Især den sidste sætning er virkelighed.

 • Anmeld

  Max Tranebæk · Flymekaniker

  Er paradis ikke noget med de 72 jomfruer og hvide druer

  se virkeligheden. som den er
  Se venligst denne vidio
  https://youtu.be/JjCongvn9-w

  Er det mig der er helt tonedøv eller har vi et problem med Islamisk monokultur

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger og vælger

  Virkelighedsforståelse

  Godt, I har grebet pennen og gør noget virkelighedsnært ved problemstillingerne. Helt enig, når I skriver (citat):
  ."Der er nemlig behov for at få nivelleret danske landspolitikeres virkelighedsopfattelse."
  Håber, politikerne snart vil leve op til deres ansvar for at lytte til de organisationer og til de mennesker, der i virkelighedens verden ved, hvad det handler om, hvad der arbejdes med, hvad der lykkes og hvad der er behov for, inden de tager deres beslutninger.
  "Melodien, der blev væk" er aktuelt for politikerne. Den politiske retorik og de politiske tekster passer ikke til virkelighedens rytme og melodi. Man er i for stor udstrækning så optaget af at profilere sig retorisk for at bevare taburetten, at man er kommet til at etablere sin egen sammenhængskraft og sin egen virkelighed i eget parallelsamfund indenfor Slotsholmens mure.
  ....Og parallelsamfund,.... dem skal der arbejdes jordnært og fornuftigt med, så de kan komme til at fungere til alles bedste. For der er rent faktisk mange gode og relevante ressourcer at trække på.

 • Anmeld

  Lisbeth Sørensen

  Borgerlige udlejere må under behandling af socialismen..

  DK må udvide reglerne for lejeafgifter. Så de afspejler den generelle indkomst..

  Her kunne man se på leje ift. indkomst? Såvel som bolig ejer udgift ift. indkomst?

  Er da kun fair?

  Vi må stoppe den blå ejer udlejer , med stigende frihed i DK til at sætte huslejen?

  En bolig er en ret og nødvendighed.

  Vi må stoppe bolig spekulation. Såvel som blå udlejere?! Yes we can..

Flere og flere kommuner vil gøre byerne smarte

Flere og flere kommuner vil gøre byerne smarte

DIGITAL BY: Algoritmer, netværk og data forandrer i disse år byen, og interessen for at springe på vognen er stigende. Men borgernes behov og rettigheder skal være i centrum, siger både kommuner og dataetikere.