Boligselskab har politianmeldt EL-politiker

Jean Thierry trækker sig midlertidigt fra sin post på Københavns Rådhus, efter han er blevet politianmeldt af boligselskabet FSB for dokumentfalsk. "Vi tager sagen dybt alvorligt," siger Enhedslisten.  

Jean Thierry har siddet i Borgerrepræsentationen siden januar 2022. 
Jean Thierry har siddet i Borgerrepræsentationen siden januar 2022. Foto: Københavns Kommune
Søren Dahl

I oktober måned valgte boligselskabet FSB at politianmelde tre medlemmer af selskabets bestyrelse for dokumentfalsk, og det får nu konsekvenser for Enhedslistens gruppe på Københavns Rådhus.  

50-årige Jean Thierry, der er en af de tre politianmeldte, har nemlig valgt at søge orlov på ubestemt tid fra sin plads i Borgerrepræsentationen på grund af politianmeldelsen. 

Det oplyser Enhedslistens gruppeforperson i København, Frederik Kronborg, til Altinget.

"For os i Enhedslisten handler det på nuværende tidspunkt ikke om, hvorvidt der er gjort noget ulovligt eller ej. Men vi ser med stor alvor på sagen, og derfor støtter vi også varmt, at Jean har besluttet at træde et skridt tilbage i en periode," siger han.  

Er det hans egen beslutning, eller har Enhedslistens ledelse fortalt Jean Thierry, at det vil være en god idé at søge orlov?

"Den eneste, der kan træffe en beslutning om orlov, er borgerrepræsentanten selv, og det er selvfølgelig Jeans egen beslutning. Men vi har haft dialog med Jean om sagen, og vi er glade for, at han har besluttet at søge orlov i en periode," siger Frederik Kronborg.  

Altinget har forsøgt at få en kommentar til sagen fra Jean Thierry, men han er ikke vendt tilbage.  

Brugte brevpapir uden tilladelse 

Sagen om muligt dokumentfalsk skal behandles på et ekstraordinært repræsentantskabsmøde i FSB den 20. november, hvor et flertal har stillet mistillidsvotum til Jean Thierry, og to øvrige medlemmer af FSB’s bestyrelse.

{{quote:143464:R}}

Af materiale udsendt i forbindelse med det ekstraordinære repræsentantskabsmøde fremgår det, at sagen tog sit udspring i september.

Her var Jean Thierry som medlem af en forhandlingsdelegation fra boligselskabet involveret I en sag, hvor han og den øvrige bestyrelse arbejdede for at bevare 42 rækkehuse i Tingbjerg. 

Efter flere fejlslagne forhandlinger mellem FSB, Københavns Kommune og Indenrigs- og Sundhedsministeriet sendte han og to andre medlemmer af FSB’s bestyrelse en række breve på FSB’s brevpapir til overborgmester Sophie Hæstorp (S) og Jean Thierrys partifælle, teknik- og miljøborgmester Line Barfod.  

I dokumenterne kan man dog læse, at Jean Thierry flere gange havde fået at vide af FSB’s administration, at han ville gå ud over forhandlingsdelegationens beføjelser for at forsøge at bevare rækkehusene, hvis han sendte brevene til de to borgmestre på vegne af boligselskabet. 

Brevene blev sendt alligevel.  

Det fandt FSB’s øvrige bestyrelse dog først ud af på et senere møde 18. september.  

"Forretningsudvalget har indstillet til organisationsbestyrelsen, at de afviser, at forhandlingsdelegationen II har lov til at fremsende de førnævnte breve. Under behandlingen af punktet kommer det frem, at Jean, (og to øvrige bestyrelsesmedlemmer, red.) allerede havde sendt begge breve," lyder det i referatet fra FSB’s bestyrelsesmøde.

Kammeradvokaten: En bevidst overskridelse  

Altinget har forsøgt at få en kommentar til sagen fra FSB, men pressechef Helle Sinding-Jensen oplyser, at boligselskabet ikke har yderligere kommentarer til sagen. 

I forbindelse med materialet til det ekstraordinære repræsentantskabsmøde har FSB fået udarbejdet en vurdering af sagen hos Kammeradvokaten.  

I sin konklusion kalder advokatfirmaet brevene en "bevidst overskridelse af forhandlingsdelegationens mandat, samt en uberettiget repræsentation af FSB for omverdenen,". 

"Samlet set er det derfor vores (Kammeradvokaten) vurdering, at FGII (forhandlingsdelegationen, red.) ved fremsendelse af brevene kan have overtrådt straffelovens § 171 om dokumentfalsk," lyder det videre i vurderingen.  

Strafferammen for dokumentfalsk er bøde og fængsel i op til seks år ved særligt grove tilfælde.

{{quote:143465:R}}

FSB: BR-medlem har bevidst løjet  

Af dagsordenen fra repræsentantsskabsmødet fremgår det, at et flertal i FSB’s bestyrelse mener, at Jean Thierry og de øvrige bestyrelsesmedlemmer "bevidst og overlagt har undladt at fortælle, at brevene allerede var sendt". 

"De har (red,.) dermed også løjet over for både administrationen, forretningsudvalget samt organisationsbestyrelsen," lyder det.

"De tre organisationsbestyrelsesmedlemmer har misbrugt den tillid repræsentantskabet har givet dem. Ingen person, hverken i beboerdemokratiet eller som ansat har ret til at fremstille falske dokumenter for at understøtte egen holdning i arbejdet for beboerne i FSB," skriver bestyrelsesmedlemmerne videre.

Hos Enhedslisten oplyser Frederik Kronborg, at han forventer, at Jean Thierry vil være på orlov, indtil at sagen er afsluttet.

Frederik Kronborg, kan man være medlem af Borgerrepræsentationen for Enhedslisten, hvis man har begået dokumentfalsk?  

"Det er vigtigt at understrege, at der hverken er faldet dom eller rejst tiltale endnu. Og det er lige så vigtigt at understrege, at vi i Enhedslisten ikke skal tage stilling til skyldsspørgsmålet," siger han og fortsætter:

"Hvis der på et tidspunkt skulle falde dom i en given sag, må vi tage stilling til det, på det tidspunkt. Indtil da er det et hypotetisk spørgsmål."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jean Thierry

Medlem af Borgerrepræsentationen (EL), København, “medlem af Coops Landsråd, EU-kandidat for Folkebevægelsen, forperson, Bispeparkens Bestyrelse, aktiv, Almen Modstand
cand.polit.

Frederik W. Kronborg

Medlem af Borgerrepræsentationen (EL), Københavns Kommune
cand.mag. i historie (SDU 2018)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024