Boligselskab opfordrer til lovindgreb over for dyre lån

BESPARELSE: Lave renter bør åbne for lovindgreb og omlægning dyre indekslån. Opfordringen kommer fra Boligselskabet Sjælland efter nye tal viser stort sparepotentiale.

En række almene boliger, der er bygget i perioden fra 1982 til 1999, har lange udsigter til at kunne&nbsp;betale deres gæld, fordi lånene er optaget som indekslån. Boligselskabet Sjælland peger nu på en mulighed for at konvertere de dyre lån. <br>
En række almene boliger, der er bygget i perioden fra 1982 til 1999, har lange udsigter til at kunne betale deres gæld, fordi lånene er optaget som indekslån. Boligselskabet Sjælland peger nu på en mulighed for at konvertere de dyre lån.
Foto: Colourbox
Mads Bang

Det er helt nyt, at det kan betale sig. Vi har fået en frisk beregning, som viser, at det er en god forretning.

Bo Jørgensen
Administrerende direktør, Boligselskabet Sjælland
Fakta
Indekslån i almene boliger

I en årrække fra 1982 og frem til 1999 blev alment boligbyggeri finansieret med indekslån.

Indekslån er kendetegnet ved, at løbetiden forlænges i takt med stigende inflation.


Kilde: Finansministeriet

Politikerne står med en unik mulighed for at få bugt med en upopulær og dyr lånetype, der holder en række almene boligafdelinger fast i gæld. Samtidig kan staten og lejerne til sammen spare op mod 800 millioner kroner.

Sådan lyder det fra Boligselskabet Sjælland, som har regnet sig frem til, at der med de generelt lave renter er store besparelser at hente, hvis politikerne åbner for en konvertering af indekslånene.

Indekslånene, som boligselskabet gerne så konverteret, er en speciel type indekslån kaldet IS35. Lånene er optaget i perioden 1982 til 1998, men låntypen har siden vist sig at være uheldig for låntagerne, for faktisk er der i dag boligafdelinger, som ikke har udsigt til at kunne betale lånene ud. Nogensinde.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00