Boligskatter er steget voldsomt under VKO

BOLIGSKAT: Trods regeringens skattestop betaler boligejerne i år 13,5 mia. kr. mere i boligskatter end i 2001. En stigning på 56 pct. Liberal Alliance kræver et opgør med boligskatternes himmelflugt, men det afvises af både V og S.
Foto: colourbox.com
Jørgen Skadhede

Det fortæller, hvor mærkværdig debatten om boligskat er. Det er et eksempel på, at borgerne bliver plukket ud over det rimelige.

Anders Samuelsen (LA)
Partileder
Fakta
Boligskatterne er steget

De samlede boligskatter (Ejendomsværdiskat og grundskyld) er steget med 13,5 mia. kr. under V-K regeringen.

2001: 24,2 mia. kr.
2011: 37,7 mia. kr.

Det svarer til en stigning på 56 pct. Inflationen har i samme periode kun været på 23 pct. Parcelhuspriserne er steget 50 pct. i perioden.

Boligskatterne udgør også en større del af de samlede skatter og afgifter.

2001: 3,7 pct.
2011: 4,4 pct.

*Uden regeringens såkaldte skattestop ville boligskatterne i 2011 have været 8 mia. kr. højere og dermed udgjort næsten 46 mia. kr.


Kilde: Skatteministeriet, Danmarks Statistik og Finansministeriet
VK-regeringen vil gerne optræde som boligejernes beskytter. Men virkeligheden er, at boligskatterne er steget voldsomt under den borgerlige regering. Langt mere end inflationen og også en smule mere end huspriserne.

I år kommer boligejerne således til at betale 13,5 mia. kr. mere i boligskatter, end de gjorde i 2001, viser tal fra Skatteministeriet. Det er en stigning på 56 procent, mens inflationen i samme periode kun har været på 23 procent.

Hovedforklaringen er, at i modsætning til ejendomsværdiskatten så har grundskatterne ikke været omfattet af skattestoppet. Et skattestop som derfor reelt ikke har nogen værdi, mener kritikerne.

Mærkværdig debat
"Skattestoppet var gennemhullet allerede en uge efter, det var lavet, fordi grundskatten ikke blev taget med. Men i 2001 var der ikke nogen, der drømte om, at de skulle betale så meget mere i boligskatter. Debatten om boligskat befinder sig simpelthen i en osteklokke," siger Allan Malskær, formand for Parcelhusejernes Landsforening.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00