Borgmester: Boligskatteaftalen er positiv for provinsen, men...

DEBAT: Boligskatteaftalen er positiv for provinskommunerne, som forventer en øget tilflytning som følge af aftalen, skriver borgmester i Guldborgsund Kommune, John Brædder (G). Men hvem skal betale de 20 milliarder, der vil komme til at mangle?

Af John Brædder (Guldborgsundlisten)
Borgmester i Guldborgsund Kommune

Den nye boligskatteaftale har en helt indiskutabel fordel. Der er tale om et bredt forlig på Christiansborg. Det er helt afgørende for boligejernes tryghed, at vi ikke risikerer en slingrekurs i forhold til boligskatten, alt efter, hvem der lige sidder med regeringsmagten.

Og fra Guldborgsunds side ser det også umiddelbart rigtig godt ud, når man bladrer rundt i forliget. Man kan blandt andet læse, at der nu endelig bliver rettet op på mange års fejl i ejendomsvurderingerne, og at de penge, der er betalt for meget, bliver sendt tilbage i borgenes lommer. Især boligejere i provinsen kan forvente at få penge tilbage, viser beregningerne.

En aftale, der gavner provinsen
Det glæder mig meget, at en del borgere i Guldborgsund Kommune har udsigt til at få en solid check ind ad døren, fordi de for længe har betalt for meget. Med den nye aftale kan boligejere i Guldborgsund, der bor i et hus til omkring 700.000 kroner ifølge regeringens beregninger forvente at få betalt godt 18.000 kroner tilbage. Her er ikke tale om, at man indbygger fordele for særlige grupper eller områder. Det drejer sig grundlæggende om, at man med dette retter op på sine fejl, og det er almindelig retfærdighed over for borgerne.

Og ikke mindst er det vigtigt for et Danmark i balance, at den slags fejl bliver rettet. Det handler nemlig om udvikling i provinsområderne og om vores muligheder for at tiltrække nye borgere.

Når boligskatten så samtidig sættes ned som en konsekvens af den nye aftale, har vi en klar forventning om, at det vil bidrage yderligere til vores bosætning. At det kan øge vores tiltrækningskraft over for familier, der tør gøre alvor af drømmen om at flytte på landet. Vi kan allerede nu se, at flere vælger at flytte til Guldborgsund Kommune, så vi nu for hvert år øger vores indbyggertal. Det er positivt.

Vi forventer i øvrigt stigende boligpriser i vores del af landet, da flere begynder at kigge i vores retning for at bosætte sig. Men i kombination med den lavere boligskat vil det være fortsat være attraktivt at kigge mod vores område – også for kommende boligejere. Det er derfor afgørende, at der nu bliver ro om boligskatten, så flere tør kaste sig ud i et boligkøb, da de kender vilkårene.

Hvem skal betale de 20 milliarder?
Ingen kan være i tvivl om, at boligejerne har haft brug for afklaring, og alligevel har politikerne ladet vente på sig – og det har jo ikke ligefrem skortet på forskellige skatteministre, der har gjort forsøget. Alligevel kan det undre og ærgre mig, at vi har skullet holdes på pinebænken i så lang tid.

Så ender man med en aftale om, at de cirka 20 milliarder kroner, der vil komme til at mangle på grund af lavere boligskatter og indefrysninger, kan hentes af det økonomiske råderum.

Der tænker jeg umiddelbart, at den regning jo nok skal betales på et eller andet tidspunkt. Spørgsmålet er så, hvem der skal betale den – og hvornår?

Jeg må bare sige: Husk, at det ikke skal ske med penge fra borgerne i de danske provinskommuner, for det skaber ikke et Danmark i balance.

Forrige artikel Temadebat: Den nye boligskatteaftale Temadebat: Den nye boligskatteaftale Næste artikel Curt Liliegreen: Et uskønt forspil og en skæv dækning Curt Liliegreen: Et uskønt forspil og en skæv dækning