Borgmester advarer: Læg ikke grundskylden på Skats skuldre

DEBAT: Jeg advarer kraftigt mod at fjerne opgaven om at inddrive grundskyld fra kommunerne. Det skriver borgmester i Guldborgsund Kommune, John Brædder, og henviser til tidligere overbebyrdninger af Skat.

Af John Brædder
Borgmester, Guldborgsund Kommune, Guldborgsundlisten

Jeg læste forleden, at to tidligere KL-formænd tilbage i 90’erne advarede den daværende Fogh-regering mod at lade inddrivelsen overgå fra kommunerne til Skat. Men Fogh-regeringen lyttede ikke til advarslerne – og resten af historien kender vi jo.

Og hvorfor hiver jeg så det frem? Det gør jeg, fordi regeringen med den nye boligskatteaftale lægger op til, at grundskylden ikke længere skal opkræves af kommunerne, men af – ja, Skat.

Tilbage i 00’erne advarede man altså den daværende Venstre-ledede regering mod at lade Skat overtage en opgave, der blev løst fint i kommunerne. Nu tillader jeg mig så at advare den nuværende Venstre-ledede regering mod at begå en lignende fejl.

Hvorfor flytte opkrævningen af grundskylden fra kommunerne og over til Skat, når kommunerne løser opgaven uden problemer i dag?

Forklaringen har lydt, at det giver borgerne et bedre og enklere overblik, at det bliver opkrævet sammen med ejendomsværdiskatterne direkte over lønsedlen, og at man så kan se det hele på sin årsopgørelse.

Pengene skal blive i kommunen
Men, undskyld mig. Der er vist ikke noget, der er meget mere gennemsigtigt og giver overblik, end at man to gange årligt bliver opkrævet sin grundskyld direkte fra kommunen. Penge, der i øvrigt også skal blive i kommunen, da det jo er penge, som man betaler til sin kommune.

Hvorfor sende dem en tur forbi Skat først?

Det kan sagtens være, at Skat kan løse opgaven. Det kan også være, at det kan øge gennemsigtigheden og overblikket i skatteopkrævningen, hvilket er absolut afgørende. Men desværre tvivler jeg på det.

Og så er jeg også nødt til at understrege, at gør man dette, så følger der et ansvar med. Pengene skal lande i kommunerne til tiden. Grundskylden spiller en meget stor rolle i kommunernes samlede økonomi. Vi kan ikke tåle, at man gambler med vores penge.

Boligskatteaftalen er dumdristig
Jeg må sige, at det er modigt af forligsparterne. Modigt – eller måske skal vi bare kalde det, hvad det er. Dumdristigt.

Vi har set skandale på skandale i Skat de senere år. Ingen har formået at løse det og rette op på det. Og nu lægger politikerne så endnu en opgave på Skats skuldre, hvilket kræver endnu et nyt it-system for at kunne blive håndteret.

Lad nu Skat få ro til at løse deres opgaver, inden der kommer nye til. Det, synes jeg, at man skylder Skats medarbejdere.

Jeg gør derfor ligesom de to KL-formænd i 90’erne. Jeg advarer kraftigt mod at fjerne denne opgave fra kommunerne. Den skal løses, hvor den løses bedst, og jeg er helt overbevist om, at det er i kommunerne.

Lad nu være med at gamble med et område, der fungerer.

Forrige artikel V: Vi skal have et retfærdigt og trygt boligskattesystem V: Vi skal have et retfærdigt og trygt boligskattesystem Næste artikel Dansk Byggeri: Anbefalingerne til cirkulær økonomi er velkomne Dansk Byggeri: Anbefalingerne til cirkulær økonomi er velkomne