Byernes diplomater åbner døre i Bruxelles og resten af verden

FORSKNING: Kommuner og regioner begår sig stadig mere selvsikkert som lobbyister og diplomater i såvel EU som andre dele af verdenen. Og ’bydiplomatiet’ er kommet for at blive, lyder det fra professor i statskundskab.

Det fik international omtale, da Apple og Viborg Kommune i 2015 kunne fortælle om planerne for et nyt stort datacenter i Foulum. Kommunens internationale erfaring havde ifølge kommunen selv banet vejen.
Det fik international omtale, da Apple og Viborg Kommune i 2015 kunne fortælle om planerne for et nyt stort datacenter i Foulum. Kommunens internationale erfaring havde ifølge kommunen selv banet vejen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Udenrigspolitik er i stadig stigende grad blevet et lokalpolitisk anliggende. I hvert fald er såvel kommuner som regioner, både hver for sig og i fællesskab, blevet stadigt mere aktive på den internationale scene.

Det er budskabet fra statskundskabsprofessor Martin Marcussen fra Københavns Universitet, der som redaktør for et temanummer af tidsskriftet ’Økonomi og Politik’ retter fokus på såkaldt ’bydiplomati’.

En overset disciplin inden for dansk forskning, men ikke blandt lokale og regionale politikere og embedsmænd.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00