Debat

Byggecentre: Regulering skal skabe basis for at uddanne træ-eksperter

DEBAT: Det glæder, at boligminister Kaare Dybvad (S) konkluderer, at der skal bygges mere i træ. Der er brug for at skabe efterspørgsel og incitament til at bygge med træ, blandt andet ved at uddanne træ-eksperter, skriver Palle Thomsen.

Der er brug for politisk regulering, der kan skabe basis for at uddanne danske træ-eksperter, der kan sætte skub i udvikling af træ i byggeriet, skriver Palle Thomsen.
Der er brug for politisk regulering, der kan skabe basis for at uddanne danske træ-eksperter, der kan sætte skub i udvikling af træ i byggeriet, skriver Palle Thomsen.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Palle Thomsen
Administrerende direktør, Danske Byggecentre

Hos Danske Byggecentre har vi svært ved at få armene ned efter boligminister Kaare Dybvads (S) interview i Altinget 11. december under overskriften "Det er klart, vi skal bygge mere i træ". Interviewet varsler nemlig et opgør med træets rolle i den danske byggesektor samt måden, hvorpå vi henter CO2-reduktioner i byggeriet.

En ny analyse konkluderer, at andelen af træ i nybyggeri er faldet over de seneste ti år – dette til trods for et stigende fokus på global opvarmning og bæredygtighed. Derfor glæder det, når boligministeren udtaler: "Men det er klart, vi skal bygge mere i træ", for vi skal vende udviklingen og bygge med mere træ, hvis vi skal nå regeringens klimamål. Dertil kan vi stille os i rækken af organisationer, der efterspørger politisk indgriben, så der faktisk bliver bygget mere med træ.

For selvom markedskræfterne med tiden ville nå frem til klimavenlige løsninger i byggeriet, så ville det tage væsentligt længere tid end ved politisk regulering. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Indsats mod indlejret energi
Når man følger debatten om CO2-reduktion i byggebranchen, kunne man nemt få indtrykket, at energieffektiviseringer er den eneste reelle mulighed for at reducere byggebranchens CO2-aftryk. Kaare Dybvads interview viser, at regeringen tilslutter sig det, branchen har sagt længe, nemlig at fokus også bør ligge på byggematerialernes klimabelastning.

I dag er energiforbruget i nybyggerier så lavt, at energiforbruget og klimabelastningen fra byggematerialer oftest er større end fra driften af bygningen i hele dens levetid. Der er derfor brug for en styrket indsats mod indlejret energi i byggematerialer, hvis vi som sektor for alvor skal bidrage til den grønne omstilling i vores samfund.

Der er derfor brug for en styrket indsats mod indlejret energi i byggematerialer, hvis vi som sektor for alvor skal bidrage til den grønne omstilling i vores samfund.

Palle Thomsen
Administrerende direktør, Danske Byggecentre

Løsningen er livscyklusanalyser (LCA) samt totaløkonomi og levetidsomkostninger (LCC) på alt nybyggeri og større renoveringer. Det vil sikre en balanceret helhed i forhold til bygningernes belastning af miljøet (LCA) og den samlede økonomi (LCC).

Den indlejrede energi i byggematerialerne kan reduceres ved at fokusere på lang levetid og ved at tænke adskillelse ind i konstruktionen. Så har man mulighed for at genanvende dele af konstruktionen uden at ødelægge byggematerialerne. Dette vil også muliggøre en højere grad af genbrug end den, vi ser i dag.

Politisk fokus på træ skaber incitament for flere træ-eksperter
Interviewet stiller rigtig nok fokus på manglende danske træ-eksperter. Mange års negligering af træ i byggeriet har sat sine tydelige spor i antallet af danske træ-eksperter, men vi hører fra uddannelsesinstitutionerne, at interessen er der. Det er kun efterspørgslen fra byggeriet, der mangler.

Politisk indgriben vil unægteligt skabe efterspørgsel og skabe det incitament, der er altafgørende for at uddanne flere danske træ-eksperter. Derfor vil vi arbejde målrettet mod, at det nye år indebærer politisk regulering, så vi kan skabe basis for at uddanne danske træ-eksperter og få sat skub i udvikling med træ i byggeriet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

Palle Thomsen

Adm. direktør, Danske Byggecentre
m.sc. i økonomi (Handelshøjskolen, Århus, 1986)

0:000:00