Byggeriformænd vil tage tempoet ud af offentlig anlægsoffensiv

KICKSTART: Bygge- og anlægsbranchen i Østjylland og Hovedstaden opfordrer kommuner til at holde igen med byggeaktiviteten, fordi de har rigeligt at lave. Byggeriets egen landsorganisation, DI Dansk Byggeri, er uenig.

Lønpresset i bygge- og anlægsbranchen er endnu ikke "voldsomt", men det kan det blive, advarer brancheformand fra Hovedstaden.
Lønpresset i bygge- og anlægsbranchen er endnu ikke "voldsomt", men det kan det blive, advarer brancheformand fra Hovedstaden.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Vi er stadig ikke der, hvor vi oplever et voldsomt lønpres. Men det er også kun i kraft af, at der ikke kastes alt for mange opgaver ud på en gang.

Mads Raaschou
Formand for DI Dansk Byggeri Hovedstaden

Der er ingen grund til, at kommunerne i Østjylland og hovedstadsområdet skruer mere op for renovering og byggeri. Tværtimod kan de med fordel dæmpe aktiviteten en smule og gemme noget af krudtet til senere.

Det er opfordringen fra den lokale bygge- og anlægsbranche, som ikke lige frem står og tripper efter at få mere at lave.

”Her i Aarhus-området gavner det ikke meget at sætte mere gang i byggeriet. Vi har i forvejen en vækst, der siger spar to, og det er både svært at finde håndværksmestre og entreprenører til at udføre opgaverne, og samtidig kan vi ikke få arbejdskraft,” siger Michael Ancher, der er formand for DI Dansk Byggeri i Østjylland.

Dokumentation

Anlægsloft og almene boliger

Regeringen har i kølvandet, på at coronasmitten for alvor ramte Danmark i foråret, iværksat flere initiativer på bygge- og anlægsområdet, som skal understøtte samfundsøkonomien.

I marts besluttede regeringen at fjerne kommunernes anlægsloft for 2020. Det forventede man ville kunne forøge bygge- og anlægsaktiviteten med 2,5 milliarder kroner i løbet af året.

I maj indgik et flertal i Folketinget aftale om at fremskynde renoveringsprojekter i den almene boligsektor, så den samlede ramme i 2020 og 2021 lyder på 18,4 milliarder. Pengene finansieres af Landsbyggefonden.

Senere i maj indgik regeringen en økonomiaftale med KL, som indebærer, at kommunerne i 2021 kan afholde bygge- og anlægsaktiviteter for 21,6 milliarder kroner, hvilket er et løft på 2,5 milliarder kroner i forhold til 2020 og et historisk højt niveau.

Kilde: Finansministeriet samt Transport- og Boligministeriet.


Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00