Danfoss og Dansk Energi: Digitalisering af bygninger er et stort skridt for klimaet

DEBAT: IT-udviklingen giver nye muligheder for at optimere bygninger og boligers energiforbrug. Derfor skal fremtidens energi-effektiviseringer også være digitale, skriver Danfoss Heating og Dansk Energi. 

Af Atli Benonysson og Kamilla Thingvad, henholdsvis vicepræsident i Danfoss Heating og markedsdirektør i Dansk Energi

Historisk har vi i Danmark fokuseret på ”analoge” energieffektiviseringer, hvor forbedringer af klimaskærm og udskiftning til mere effektive apparater har været i fokus.

Også den kommende elektrificering af blandt andet opvarmningen ved hjælp af varmepumper, såvel i fjernvarmeforsyningen som i individuelle boliger, vil medføre en meget stor forbedring i energieffektiviteten.

Men hvis vi skal tage det næste skridt ind i fremtiden, så bør digitalisering og intelligent styring af boliger i fremtiden spille en meget større rolle.

I stedet for blot at kigge på det overordnede energiforbrug, må vi sikre også at bruge den rigtige energi på det rigtige tidspunkt. Vejen mod at nå 70 procents-målsætningen bliver både sværere og dyrere, hvis boligerne ikke bliver mere intelligente i forhold til energiforbrug.

Derfor skal digital energioptimering fremover være den første knap, man skruer på for at nedbringe bygningernes energiforbrug.

Fleksibelt energiforbrug
Ligesom i resten af samfundet har IT-udviklingen givet masser af nye muligheder. Nye digitale løsninger giver os nye måder og tilgange for at optimere vores bygningers energiforbrug. Og dem skal vi udnytte.

Der følger flere gevinster med de digitale løsninger end blot besparelser på energien. For den intelligente styring af bygninger giver mulighed for at reducere energiforbrug uden at miste komfort.

Det giver mulighed for at bruge mindre energi, når nettet eller forsyningen er presset, og mere når energien og kapaciteten er rigelig – altså at gøre bygningens energiforbrug fleksibelt. Det er en gevinst for såvel boligejeren i form af en lavere regning og en gevinst for klimaet, når emissionerne er færre.

Digitalisering er nøglen
Fleksibilitet bliver afgørende i den grønne omstilling og vores rejse mod realiseringen af 70 procents-målsætningen og videre endnu mod nul-emissionssamfundet. Uden fleksibelt energiforbrug bliver vores rejse sværere og dyrere at nå.

Når forhandlingerne om udmøntning af Klimaaftalen for energi og industri derfor går i gang lige om lidt, har vi et klart budskab:

Fremtidens energieffektiviseringer skal også være digitale – og det er en afgørende forudsætning for at nå klimamålet. Digitaliseringen af vores bygninger er den lavthængende frugt, der giver hurtige besparelser, der ikke tager lang tid at tilbagebetale.

Samtidig med at den er nøglen til, at vores bygninger for alvor kommer ind i det 21. århundrede med sensorer og smart styring

Forrige artikel Forskere: Seks faktorer kan være med til at omdanne landdistrikterne Forskere: Seks faktorer kan være med til at omdanne landdistrikterne Næste artikel Byggecentre: Arne-reform skal ikke gamble med arbejdspladser i byggeriet Byggecentre: Arne-reform skal ikke gamble med arbejdspladser i byggeriet
Fem store opgaver venter på Dybvads nye skrivebord

Fem store opgaver venter på Dybvads nye skrivebord

FORFREMMELSE: Som ny indenrigs- og boligminister skal Kaare Dybvad favne både den kommunale økonomi og rammerne for det levede liv. Med et kommunalvalg i sigte er der grobund for værdiorienteret substanspolitik.