Debat

Dansk Byggeri: Hils østeuropæerne velkommen på byggepladserne

DEBAT: De østeuropæiske håndværkere er begyndt at vende tilbage på de danske byggepladser. Vi har stærkt brug for dem, skriver Dansk Byggeris direktør.

Omkring hver femte virksomhed i byggebranchen har svært ved at tiltrække de rette kvalificerede medarbejdere. Derfor er østarbejdere så vigtige, mener Dansk Byggeri.
Omkring hver femte virksomhed i byggebranchen har svært ved at tiltrække de rette kvalificerede medarbejdere. Derfor er østarbejdere så vigtige, mener Dansk Byggeri.Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Peter Bjørnbak Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Storr-Hansen
Direktør, Dansk Byggeri

Efter et mindre fald i antallet af udenlandske medarbejdere i bygge- og anlægsvirksomhederne i april, da coronakrisen var på sit højeste, blander polske, rumænske og litauiske stemmer sig igen med de danske på byggepladserne rundt omkring. Det er vi både glade og taknemmelige for i Dansk Byggeri.

Ifølge tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering udgør udlændingene 11,4 procent af medarbejderne i bygge- og anlægsbranchen. En andel, der er steget støt siden 2011. Heldigvis.

For de seneste tal viser, at omkring hver femte virksomhed i vores branche stadig har svært ved at tiltrække de rette kvalificerede medarbejdere. Og meget tyder på, at det kun bliver sværere fremover. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Regeringens udspil om tidligere tilbagetrækning vil således medføre, at ikke mindst byggeriet står til at miste en væsentlig del af de dygtige erfarne ældre medarbejdere.

Et træk, som vi bestemt ikke har brug for i bygge- og anlægsbranchen hverken fremover eller lige nu, hvor det i forvejen er vanskeligt at få et tilstrækkeligt antal unge til at vælge en uddannelse og karriere i bygge- og anlægsbranchen.

Ikke bare arbejdsgiverne, men også danskerne i almindelighed, bør derfor hilse de udenlandske medarbejdere velkommen på byggepladserne.

Lars Storr-Hansen
Direktør, Dansk Byggeri

Lærer dansk og integrerer sig
Derfor er det godt, at antallet af især polakker, rumænere og andre østeuropæiske håndværkere og byggearbejdere i Danmark stiger.

Og positivt, at stadig flere af dem vælger at bosætte sig i Danmark. Langt over halvdelen har nu fast bopæl her, hvilket betyder, at de lærer dansk og bliver langt bedre integreret både på arbejdspladserne og i samfundet generelt. Samtidig med at de betaler skat, moms og så videre til det danske samfund.

Læs også

Så ikke bare arbejdsgiverne, men også danskerne i almindelighed, bør derfor hilse de udenlandske medarbejdere velkommen på byggepladserne med et "witamy na duńskich budowach" – "I er velkommen på de danske byggepladser".

For vi har alle en interesse i, at der bliver taget godt imod de udenlandske kolleger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Storr-Hansen

Adm. direktør, Danske Arkitektvirksomheder
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00