Dansk Byggeri: Hils østeuropæerne velkommen på byggepladserne

DEBAT: De østeuropæiske håndværkere er begyndt at vende tilbage på de danske byggepladser. Vi har stærkt brug for dem, skriver Dansk Byggeris direktør.

Af Lars Storr-Hansen
Direktør, Dansk Byggeri

Efter et mindre fald i antallet af udenlandske medarbejdere i bygge- og anlægsvirksomhederne i april, da coronakrisen var på sit højeste, blander polske, rumænske og litauiske stemmer sig igen med de danske på byggepladserne rundt omkring. Det er vi både glade og taknemmelige for i Dansk Byggeri.

Ifølge tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering udgør udlændingene 11,4 procent af medarbejderne i bygge- og anlægsbranchen. En andel, der er steget støt siden 2011. Heldigvis.

For de seneste tal viser, at omkring hver femte virksomhed i vores branche stadig har svært ved at tiltrække de rette kvalificerede medarbejdere. Og meget tyder på, at det kun bliver sværere fremover. 

Regeringens udspil om tidligere tilbagetrækning vil således medføre, at ikke mindst byggeriet står til at miste en væsentlig del af de dygtige erfarne ældre medarbejdere.

Et træk, som vi bestemt ikke har brug for i bygge- og anlægsbranchen hverken fremover eller lige nu, hvor det i forvejen er vanskeligt at få et tilstrækkeligt antal unge til at vælge en uddannelse og karriere i bygge- og anlægsbranchen.

Lærer dansk og integrerer sig
Derfor er det godt, at antallet af især polakker, rumænere og andre østeuropæiske håndværkere og byggearbejdere i Danmark stiger.

Og positivt, at stadig flere af dem vælger at bosætte sig i Danmark. Langt over halvdelen har nu fast bopæl her, hvilket betyder, at de lærer dansk og bliver langt bedre integreret både på arbejdspladserne og i samfundet generelt. Samtidig med at de betaler skat, moms og så videre til det danske samfund.

Så ikke bare arbejdsgiverne, men også danskerne i almindelighed, bør derfor hilse de udenlandske medarbejdere velkommen på byggepladserne med et "witamy na duńskich budowach" – "I er velkommen på de danske byggepladser".

For vi har alle en interesse i, at der bliver taget godt imod de udenlandske kolleger.

Forrige artikel AAB og S i København: Private andelsboliger kan forny boligmarkedet AAB og S i København: Private andelsboliger kan forny boligmarkedet Næste artikel Landdistrikter: Vi mangler 330 millioner kroner årligt til landsbyfornyelse Landdistrikter: Vi mangler 330 millioner kroner årligt til landsbyfornyelse
Bjarke Ingels: Man skal have lyst til at bo i den bæredygtige by

Bjarke Ingels: Man skal have lyst til at bo i den bæredygtige by

INTERVIEW: Store skinnende skyskrabere i dristige udformninger, megabyer med førerløse biler, hvor alt og alle er forbundet til nettet, kolonier på Månen og på Mars – nå ja, og skibakker på Amager. Når Bjarke Ingels forestiller sig en bæredygtig fremtid, er det bekvemmelighed, sjov og lyst, der præger byerne.