Debat

Dansk Erhverv: Flere offentlige-private partnerskaber i byggerier vil være til gavn for klimaet 

Politikerne skal iværksætte initiativer, der øger anvendelsen af offentlige-private partnerskaber i offentlige byggerier. Det vil skabe et incitament til løbende at energieffektivisere, skriver Morten Jung. 

Når man ser på fordelene ved OPP i relation til økonomi, tid, kvalitet og ikke mindst klimaet, burde der være langt flere Offentligt-Privat Partnerskaber i Danmark, skriver Dansk Erhvervs markedschef. 
Når man ser på fordelene ved OPP i relation til økonomi, tid, kvalitet og ikke mindst klimaet, burde der være langt flere Offentligt-Privat Partnerskaber i Danmark, skriver Dansk Erhvervs markedschef. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Jung
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ved en traditionel entreprise har entreprenøren ansvaret for at opføre bygningen på baggrund af bygherres krav. Derfor har entreprenøren kun incitament til optimere økonomien i byggeprojektet ved at levere en bygning, der akkurat opfylder kravene til bygningen og så heller ikke mere.

Kvalitet er i mindre grad i fokus, fordi entreprenøren ikke har ansvaret for den efterfølgende drift og dermed ikke belastes af udgifterne til vedligehold eller energiforbrug. Ved levering overgår ansvaret for bygningen til bygherren, og entreprenøren er ude af billedet, så hvorfor optimere længere end højst nødvendigt.

Der er flere eksempler på, at traditionel entreprise kan blive dyr for den offentlige bygherre og i sidste ende borgerne. Københavns Universitet oplevede med Niels Bohr Bygningen grove fejl på vvs- og ventilationssystemer, og det har kostet hundredvis af millioner og forsinket ibrugtagning. Fejl og forsinkelser, der højst sandsynligt kunne være undgået, hvis opgaven var udbudt med entreprenørens ansvar for både anlæg og efterfølgende drift af bygningen i et Offentligt-Privat Partnerskab (OPP).

Positivt for klimaet

Udover det faktum, at alle kendte OPP’er i Danmark er leveret til tiden og indenfor den aftalte økonomiske ramme er der endnu en grund til at vælge OPP-modellen. En øget anvendelse af denne aftaleform vil nemlig også kunne få stor positiv betydning for klimaet.

Der skabes et incitament til løbende at energieffektivisere, da gevinsten ved de løbende energieffektiviseringer tilfalder entreprenøren, uden at det bliver dyrere for bygherre 

Morten Jung
Markedschef i Dansk Erhverv

Indgår bygherre en aftale med entreprenøren om den efterfølgende drift, hvor betaling ligger fast, vil der være et stort incitament for entreprenøren til løbende at nedbringe energiudgifterne. Der skabes et incitament til løbende at energieffektivisere, da gevinsten ved de løbende energieffektiviseringer tilfalder entreprenøren, uden at det bliver dyrere for bygherre - og i sidste ende vinder klimaet.

Desværre anvendes OPP stadig i begrænset omfang. Det fremgår af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens hjemmeside, hvor en opgørelse viser, at der siden 2004 kun har været 49 OPP-projekter i Danmark, og sågar kun fire OPP-projekter fra 2018-2021.

Det er ikke prangende tal, faktisk tværtimod. Når man ser på fordelene ved OPP i relation til økonomi, tid, kvalitet og ikke mindst klimaet, burde der være langt flere Offentligt-Privat Partnerskaber i Danmark.

Derfor er opfordringen fra Dansk Erhverv klar. Politikerne på Christiansborg opfordres til at iværksætte initiativer, der fremmer udbredelsen og anvendelsen af OPP i offentlige byggerier. Både samfundsøkonomi og klima vil blive sundere med mere af denne form for offentlig-privat samarbejde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Jung

Markedschef, Dansk Erhverv
cand.merc.jur. (CBS. 1996)

0:000:00