Debat

DI: En digital strategi for byggeri er tiltrængt

DEBAT: Der er god vækst og høj beskæftigelse i byggeriet, men det betyder også, at det er nu, man skal tage skridt, der kan udvikle sektoren. Regeringens digitale strategi er et sådant skridt, skriver Elly Kjems Hove, branchedirektør i DI Byg.

Hvis branchen begynder at bruge de nye digitale værktøjer, vil det helt af sig selv føre til en forbedret produktivitet, skriver Elly Kjems Hove, branchedirektør i DI Byg.
Hvis branchen begynder at bruge de nye digitale værktøjer, vil det helt af sig selv føre til en forbedret produktivitet, skriver Elly Kjems Hove, branchedirektør i DI Byg.Foto: /ritzau/Søren Bidstrup
Emil Dyrby
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Elly Kjems Hove
Branchedirektør i DI Byg

Digitaliseringen vil uden tvivl føre til store forandringer. Mange steder er man allerede i gang, men der er stadig plads til, at politikerne understøtter udviklingen.

Elly Kjems Hove
Branchedirektør, DI Byg

Regeringen er på vej med en digital strategi for byggeriet, og den er tiltrængt. Den skal være med til at give et løft til byggesektoren, så den kan stå stærkere i fremtiden.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

I byggeriet er der god vækst og høj beskæftigelse. Derfor er det nu, vi skal udvikle sektoren. Der er brug for at forbedre produktiviteten og øge brugen af digitale værktøjer.

Heldigvis er der en sammenhæng. Hvis branchen begynder at bruge de nye digitale værktøjer, vil det helt af sig selv føre til en forbedret produktivitet.

Teknologien er klar
Der findes adskillige muligheder for at digitalisere byggeriet.

Det er i dag muligt at lave en digital model af bygningen, inden man begynder det fysiske byggeri. Derved kan man tage de kritiske beslutninger tidligt og undgå dyre fejl på byggepladsen.

Man kan bruge digitale værktøjer til at kommunikere på byggepladsen med opdaterede tegninger og planlægning, så man opnår optimal styring af projektet.

Også robotterne står klar til at lægge mursten på stribe og bore tusindvis af huller. Og så er der en værdifuld mulighed for at dokumentere indholdet i bygningerne digitalt. Dermed bliver den efterfølgende drift og vedligeholdelse billigere for kunden.

Data er den gennemgående faktor, som anvendt rigtigt kan være med til at forbedre alt fra arbejdet på byggepladsen til kundernes anvendelse af bygningerne.

Alle skal med
Hvis byggesektoren styrker produktiviteten og udnytter mulighederne inden for digitalisering, vil det ikke kun være til gavn for virksomhederne og branchen.

Det vil også gavne samfundet og samfundsøkonomien.

Digitaliseringen vil uden tvivl føre til store forandringer. Mange steder er man allerede i gang, men der er stadig plads til, at politikerne understøtter udviklingen.

Det er nødvendigt for at få alle med. Og der er behov for, at branchen samlet omfavner digitaliseringen.

Derfor er offentliggørelsen af regeringens digitale vækststrategi og forslaget om at udarbejde en særskilt strategi for det digitale byggeri vigtige tiltag, som – forvaltet på den rigtige måde – vil kunne skubbe branchen i den rigtige retning.

Bedre og billigere byggeri
Det er nødvendigt med en ambitiøs og forpligtende målsætning for det digitale byggeri. Målsætningen skal sikre, at man kan høste gevinster som øget produktivitet, bedre risikovurdering og færre konflikter i byggeriet.

Det betyder også, at alle involverede parter forpligtes til at leve op til strategiens målsætninger, så man sikrer, at de digitale værktøjer og data bliver brugt og skaber værdi hos bygherren.

Endelig bør strategien favne den sværm af nye teknologiske og digitale muligheder, som møder byggeriet hos bygherren, på byggepladsen eller hos materialeproducenten i form af robotter, data og kunstig intelligens mv.

DI Byg ser derfor frem til, at der kommer en digital strategi for byggeriet. Det vil være med til at gøre byggeriet både bedre og billigere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Elly Kjems Hove

Underdirektør, DI Byggeri
cand.polyt. (Aalborg Uni. 1986)

0:000:00