Debat

DI: EU-krav om bygningers ydevne rummer stort potentiale

De nye krav til bygningers ydeevne giver os chancen for at skabe innovation, udvikling og nye eksportmuligheder. Det bør den nye finanslov understøtte, skriver Anders Stouge.

Det er DI’s vurdering, at det i Danmark samlet vil kræve investeringer for op mod 80 milliarder kroner frem mod 2033 – svarende til gennemsnitligt cirka 160.000 kroner per husstand, skriver Anders Stouge.
Det er DI’s vurdering, at det i Danmark samlet vil kræve investeringer for op mod 80 milliarder kroner frem mod 2033 – svarende til gennemsnitligt cirka 160.000 kroner per husstand, skriver Anders Stouge.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Anders Stouge
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I takt med stigende global opmærksomhed på klimaforandringer og bæredygtighed har bygningers rolle som en betydningsfuld faktor i det samlede energisystem fået fornyet fokus.

Temadebat

Hvordan skal by- og boligpolitikken prioriteres i den kommende finanslov?

Et nyt finanslovforslag står for døren og med det en mulighed for at sætte en ny retning for by- og boligpolitikken i Danmark.

Altinget By og Bolig åbner derfor for en temadebat, hvor vi spørger en række af sektorens aktører, om hvad de ønsker en ny finanslov skal indeholde.

Om temadebatter:
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Har du et vigtigt input til debatten og vil deltage? Kontakt Altingets debatredaktion på [email protected].

Med initiativer som "Fitfor55", "renovation wave", "RepowerEU" og ikke mindst det nye bygningsdirektiv søger EU at påvirke bygningers energimæssige kapacitet og ydeevne for derved at skabe et mere bæredygtigt og energieffektivt samfund.

Disse nye krav giver ikke kun potentiale for forbedringer af bygningsmassen og vores indeklima, men også mulighed for eksport af energiløsninger.

Samtidig udfordrer tiltagene os til at udvikle mere effektive måder at implementere disse løsninger på og herigennem reducere omkostningerne til renoveringen af vores bygninger. 

Dit og mit parcelhus

Det betyder med andre ord, at husene med de dårligste energimærker – G, F eller E, skal renoveres.

For Danmark vil det betyde, at vi skal renovere omkring en tredjedel af bygningsmassen – det gælder også dit og mit parcelhus.

Det er DI’s vurdering, at det i Danmark samlet vil kræve investeringer for op mod 80 milliarder kroner frem mod 2033 – svarende til gennemsnitligt cirka 160.000 kroner per husstand.

Dette tal kan potentielt hæmme den nødvendige omstilling, da det kan virke afskrækkende for både borgere og virksomheder.

Derfor er det afgørende at udforske veje til at nedbringe disse omkostninger uden at ty til subsidier. Den nøgle ligger i udviklingen af mere effektive løsninger og en øget produktivitet inden for bygge og anlæg samt energisektoren.

Læs også

Der er et enormt potentiale for at introducere tekniske innovationer, forbedrede byggematerialer og installationspakker, som ikke kun kan øge bygningers energieffektivitet markant, men også gør dem sundere at leve i.

Denne mulighed kalder imidlertid også på udfordringen ved at teste og demonstrere disse nye teknologier og løsninger, inden de rulles ud i stor skala.

Dette er afgørende for at sikre pålidelighed, holdbarhed, den forventede ydeevne og ikke mindst implementeringsomkostningerne. 

En klog investering

Når finansloven skal forhandles i efteråret, opfordrer DI til at lave en femårig aftale, hvor man årligt afsætter 200 millioner kroner til udvikling og demonstration af nye byggematerialer, tekniske løsninger og ikke mindst nye måder at installere og implementere dem på.

Det vil ikke kun gavne miljøet, men også danske virksomheder, der kan opnå en betydelig konkurrencefordel i en tid, hvor den europæiske renoveringsbølge tager fart

Anders Stouge
Direktør, DI Byggeri

En sådan investering kan være afgørende for at identificere teknikker og løsninger, der markant reducerer omkostningerne ved at implementere energieffektive løsninger og materialer.

Dette vil ikke kun gavne miljøet, men også danske virksomheder, der kan opnå en betydelig konkurrencefordel i en tid, hvor den europæiske renoveringsbølge tager fart.

Dertil kommer, at der også bør afsættes fem millioner kroner til udarbejdelse af en råstofstrategi, så vi har tilstrækkelige råstoffer til energiøerne og byggeriet – uden at vi sætter naturen og havnaturen over styr.

Eksport af teknologi og knowhow

Gennem en målrettet satsning på udvikling og demonstration kan vi opnå flere vigtige resultater. For det første kan vi mindske risikoen forbundet med at implementere nye teknologier.

Dette er især vigtigt for at opbygge tillid hos forbrugere, virksomheder og investorer, der skal investere i energieffektive løsninger.

For det andet vil en sådan satsning give danske virksomheder mulighed for at udvikle specialiseret viden og kompetencer, der gør dem til globale eksperter på området.

Dette vil igen skabe jobmuligheder og øge eksporten af dansk teknologi og knowhow. Endelig kan denne indsats hjælpe med at drive teknologisk innovation, da det vil tilskynde virksomheder til at tænke kreativt for at opfylde de nye krav og samtidig reducere omkostningerne.

Fastholdelse af den grønne førertrøje

I en tid med stigende klimaforandringer og øget opmærksomhed på bæredygtighed er bygningers energieffektivitet ikke blot en teknisk udfordring, men også en mulighed for økonomisk vækst og konkurrencefordel.

Lad os sammen arbejde hen imod en grønnere, mere energieffektiv og konkurrencedygtig fremtid, hvor bygningers rolle som energiaktører bringes til sit fulde potentiale

Anders Stouge
Direktør, DI Byggeri

Ved at gribe de nye krav til bygningers ydeevne som en chance for innovation og udvikling, kan vi skabe en bæredygtig fremtid for både klima, miljø og økonomi.

Danmark har tradition for at være i front inden for grøn teknologi, og med de rette investeringer og fokus kan vi fortsætte denne stolte tradition og skabe en lysere fremtid for os alle. 

Kort sagt, grib de nye krav til bygningers ydeevne og udnyt chancen for at skabe innovation, udvikling og nye eksportmuligheder.

Lad os sammen arbejde hen imod en grønnere, mere energieffektiv og konkurrencedygtig fremtid, hvor bygningers rolle som energiaktører bringes til sit fulde potentiale.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Stouge

Kommende direktør for regulering, Norlys (1/9 - 2024), formand for Rådet for Energieffektiv Omstilling
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024