Debat

Eurotag: Derfor skal Danmark tilslutte sig en fælles nordisk byggelovgivning

DEBAT: Danmark er det eneste land, der ikke slutter op om et fællesnordisk bygningsreglement. Det er en stor fejl, for der er kun fordele ved en fælles byggelovgivning på tværs af Norden, skriver Peter Kranz, administrerende direktør hos Eurotag Denmark.

I Danmark har vi oplevet mange kedelige eksempler på konkurrencebegrænsning på tværs af byggesektoren, skriver Peter Kranz. 
I Danmark har vi oplevet mange kedelige eksempler på konkurrencebegrænsning på tværs af byggesektoren, skriver Peter Kranz. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Kranz
Administrerende direktør hos Eurotag Danmark A/S

For nylig blev det bekendtgjort, at vores skandinaviske nabolande i regi af Nordisk Råd er gået sammen om at harmonisere bygningsreglementet på tværs af Norden.

Men Danmark slutter ikke op om et fællesnordisk bygningsreglement. Blandt de nordiske lande er det således kun os, der ikke har underskrevet erklæringen – og det er en skam.

For det er en stor fejl, hvis vi ikke tilslutter os et fælles nordisk samarbejde. Der er nemlig kun fordele ved at have en fælles byggelovgivning på tværs af Norden, så vi ikke skal bruge så mange ressourcer på at fremstille og levere byggevarer, der er tilpasset de enkelte markeder.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Transport-, bygnings-, og boligminister Ole Birk Olesen (LA) mener dog, at vi i stedet bør rette blikket mod EU. Men den form for EU-harmoniseringer, som ministeren sigter til, har stået på i årtier – dog uden at give gevinst.

Derimod må resultaterne konsekvent vige for kompromisernes kompromis med dertilhørende fodnoter og særregler. Dertil kommer, at der ikke er nogen modstrid mellem nordisk og europæisk samarbejde, da alt som bekendt finder sted inden for rammerne af EU. 

Der er derfor ingen tvivl om, at byggebranchens leverandører og producenter vil kunne spare både besvær og massevis af kroner på nationale tests og kontrolordninger. Dette vil i sidste ende komme både slutbrugerne og skatteyderne til gode i form af billigere byggerier.

Peter Kranz
Administrerende direktør hos Eurotag Danmark A/S

Jeg mener, at der er flere åbenlyse grunde til, at en fælles nordisk harmonisering af byggelovgivningen er en god idé.

Færre kontrolordninger
På nuværende tidspunkt bruges der utallige ressourcer på at producere byggematerialer, som er tilpasset de enkelte markeder.

Det indbefatter blandt andet, at vi som leverandør af tagmaterialer skal have testet vores produkter i hvert enkelt land for at sikre de respektive særregler.

Der er derfor ingen tvivl om, at byggebranchens leverandører og producenter vil kunne spare både besvær og massevis af kroner på nationale tests og kontrolordninger.

Dette vil i sidste ende komme både slutbrugerne og skatteyderne til gode i form af billigere byggerier. Derfor går jeg ind for, at vi i Norden finder frem til nogle fælles regler, så ikke bare leverandørerne, men hele byggeriets værdikæde kan spare et stort besvær og rigtig mange omkostninger.

Konkurrencen skal åbnes op
En sund konkurrence vil skabe billigere byggerier – noget, som ikke bare kommer slutbrugerne til gode, men også gavner byggeriet som helhed.

I Danmark har vi oplevet mange kedelige eksempler på konkurrencebegrænsning på tværs af byggesektoren, og som leverandør i denne branche kan jeg kun hilse en fair og åben konkurrence velkommen.

Læs også

Videndeling på tværs af landegrænser
Der findes mange kompetente eksperter på diverse byggeforskningsinstitutter i vores nabolande, som kunne bidrage positivt med viden og knowhow til gavn for det danske byggeri.

Samtidig vil det gøre det lettere for vores i forvejen velrenommerede danske arkitekter at vinde projekter og lande ny forretning i de øvrige skandinaviske lande.

Ministerens argumenter mod et nordisk samarbejde er blevet mødt med megen kritik fra flere sider.

Jeg kan kun tilslutte mig denne kritik og håber, det giver anledning til at tage beslutningen op til revision.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00