Debat

KL: Stram budgetstyring står i vejen for kommuners bæredygtige byggeindsats

DEBAT: Kommunerne begrænses af stram budgetstyring, der står i vejen for mere bæredygtigt byggeri. Regeringen må derfor gøre op med den stramme styring, så kommunerne kan investere langsigtet, skriver Jacob Bjerregaard

Anlægsloftet står ofte i vejen for bæredygtige investeringer, i det tiltag der øger bæredygtigheden, fordyrer ofte byggeriet i anlægsfasen, skriver Jacob Bjerregaard.
Anlægsloftet står ofte i vejen for bæredygtige investeringer, i det tiltag der øger bæredygtigheden, fordyrer ofte byggeriet i anlægsfasen, skriver Jacob Bjerregaard.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Bjerregaard (S)
Formand, KL’s Miljø- og Forsyningsudvalg

Når man læser debatten her på Altinget, er det tydeligt, at der er stor opbakning til, at energibesparelser i bygninger og mere bæredygtigt byggeri er vejen frem for klimaindsatsen i vores bygninger og byggeri. Og der er et stort potentiale her; 40 procent af verdens CO2-udledninger stammer fra byggeriet. 

Som landets største bygningsejer med cirka 31 millioner kvadratmeter byggeri spiller kommunerne en vigtig rolle i forhold til at sænke den samlede CO2-udledning. Dertil kommer de kommunale anlægsaktiviteter, der i 2021 kan beløbe sig til 21,6 milliarder kroner Det er med andre ord en stor motor, vi i kommunerne kan sætte foran klimaindsatsen. 

Derfor kan det også ærgre os, at regeringen ikke nævner offentligt byggeri og planlægning med et ord i sit netop offentliggjorte udspil til en national strategi for bæredygtigt byggeri. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Forhindring for klimaindsatser
I kommunerne bakker vi helhjertet op om klimalovens målsætninger, men indsatsen i de kommunale byggerier er helt afhængig af, at byggebranchen har bæredygtige produkter på hylderne.

Vi håber og tror derfor på, at branchen vil lægge hele sin innovationskraft i at gøre bæredygtigt byggeri til et attraktivt produkt for kunderne. Og vi håber, at de videre forhandlinger om en national strategi får blikket mere tunet ind på potentialet ved at lade det offentlige drive udviklingen.

Budgetlovens kortsigtede fokus er en barriere for kommunerne, idet tiltag der øger bæredygtigheden, ofte fordyrer byggeriet i anlægsfasen

Jacob Bjerregaard (S)
Formand, KL’s Miljø- og Forsyningsudvalg

I dag oplever vi desværre, at kommunernes klimaindsats bliver begrænset af statslig styring. Budgetlovens kortsigtede fokus er en barriere for kommunerne, idet tiltag der øger bæredygtigheden, ofte fordyrer byggeriet i anlægsfasen. Til gengæld kan bæredygtigt byggeri være billigere, når man ser på bygningens samlede levetid. 

Bæredygtigheden begrænses også af det ulogiske i, at kommunerne ikke kan tage den låneadgang, der gælder for energibesparende tiltag i eksisterende bygninger, med over i et nybyggeri, uanset hvor energirigtigt og bæredygtigt, det er.

Kommunerne er også, som de eneste offentlige bygningsejere, effektivt forhindret i at udstyre de kommunale bygninger med solpaneler, fordi regeringen fortsat ikke har fået etableret et afgiftssystem, der fremmer etablering af vedvarende energi i den store kommunale bygningsmasse.

Opgør med stram budgetstyring
Regeringen har i år introduceret den frivillige bæredygtighedsklasse for byggeriet, og kommunerne støtter intentionerne om, at bæredygtighedsklassen efter en testfase skal være obligatorisk fra 2023. Perspektiverne i at tænke langsigtet i byggeriet og blandt andet også sikre, at bygningerne understøtter de aktiviteter de skal rumme, er vigtige at forfølge. 

Læs også

Bæredygtighedsklassen tager blandt andet udgangspunkt i livscyklusanalyser og totalomkostninger ved byggeriet og understøtter derved det fokus på langsigtede løsninger og investering i fremtiden, der er fundamentet for bæredygtighed. 

Det bliver nu spændende at se, om regeringens ambitioner for bæredygtighed i byggeriet også kommer til at indebære et opgør med den stramme budgetstyring, der forhindrer kommunerne i at investere langsigtet i klimaet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Bjerregaard

Særlig rådgiver, skatteminister Jeppe Bruus (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00