Klyngeprojekt skal sparke liv i landsbyerne i Ringsted Nord

OPSTART: En gruppe ildsjæle har et mål om at nytænke deres lokalområder og skabe en fælles identitet. Ringsted Nord er blevet valgt som en af 29 landsbyklynger af DGI og Realdania, og søndag blev projektet præsenteret for dem, det handler om – indbyggerne.

"I skal kommunikere, kommunikere og kommunikere," lød opfordringen fra Line Dahl Abildgaard fra 'Landet mellem fjordene' - en landsbyklynge ved Vordingborg, der på stormødet delte ud af deres erfaringer.
"I skal kommunikere, kommunikere og kommunikere," lød opfordringen fra Line Dahl Abildgaard fra 'Landet mellem fjordene' - en landsbyklynge ved Vordingborg, der på stormødet delte ud af deres erfaringer.Foto: Altinget/Kasper Kaasgaard
Kasper Kaasgaard

Det med at dele og ville hinanden kommer ikke af sig selv. Det er en proces, der kræver arbejde. Men det kan betyde, at man får noget fedt op at stå – endda for færre ressourcer.

Esben Danielsen
Direktør, Lokale og Anlægsfonden

VIGERSTED: Nord for Ringsted forsøger fire landsbysamfund sammen at komme med på en bølge.

Fakta
Altinget vil i de kommende måneder følge arbejdet med at etablere en landsbyklynge i området nord for Ringsted.

Det er en af 29 klynger under projektet, som bliver styret og finansieret af DGI, Realdania og Lokale og Anlægsfonden. På 18 måneder skal fire landsbysamfund gentænke deres område, og hvordan man lever i det. 

Altinget vil være med hele vejen for at vise, hvordan man kan gribe udfordringen med faldende folketal an og vende afvikling til udvikling. Projektet er båret af frivillige borgere, som vi vil lære at kende. Men vi vil også zoome ud og se på tendenser og eksempler fra de øvrige klynger.

Læs mere om konceptet på landsbyklynger.dk

Med konceptet Landsbyklynger har DGI, Realdania og Lokale og Anlægsfonden nemlig sat gang i vandene. Her får landsbyer hjælp til at gå sammen med deres naboer om at udvikle området og deres indbyrdes samarbejde.

Bølgen skvulper i modfase til den flodbølgelignende udvikling, som stort set alle industrialiserede lande oplever: vandring mod de større byer med afvikling af mindre lokalsamfund til følge.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00