Landdistrikter tvivler på kredit-anbefalinger

KREDITKLEMME: En række mindre lempelser og bedre kommunikation skal være med til at løsne op for kreditgivningen på landet. Landdistrikternes Fællesråd tvivler på, om det er nok.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen vil tage anbefalingerne fra kreditklemmeudvalget med i det arbejde, der om kort tid skal resultere i en plan for vækst i hele Danmark.<br><br>
Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen vil tage anbefalingerne fra kreditklemmeudvalget med i det arbejde, der om kort tid skal resultere i en plan for vækst i hele Danmark.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Mads Bang

Hovedbudskabet er, at der skal fjernes nogle misforståelser, som kan stå i vejen for at give lån i landdistrikterne.

Michael Møller
Professor, CBS, Formand for Udvalg om finansiering af boliger og erhvervsejendomme i landdistrikterne
Fakta
Udvalget har ikke fundet eksempler på, at uhensigtsmæssig lovgivning skulle begrænse udlånet i landdistrikterne. Udvalget har imidlertid fundet eksempler på regler, som opfattes som mere restriktive, end Finanstilsynet fortolker disse regler. Det gælder specielt for 6-måneders reglen i forbindelse med værdiansættelse af fast ejendom og vejledning om anvendelse af rådighedsbeløb ved indberetning til Finanstilsynet.

Udvalget anbefaler på den baggrund, at eventuelle misforståelser af 6-måneders reglen afklares, ved at reglen enten fjernes eller præciseres. Udvalget anbefaler videre, at vejledningen for anvendelse af rådighedsbeløb ved indberetning til Finanstilsynet justeres, så institutterne får mere fleksibilitet.

Udvalget anbefaler endelig, at banker og realkreditinstitutter overvejer, om justeringer af det eksisterende produktsortiment – fx ved anvendelse af lavere belåningsgrad, kortere løbetid m.v. – kan medføre en højere grad af imødekommelse af låneanmodninger i landdistrikterne.


Kilde: evm.dk

”Vi har ikke fundet de vises sten.”

Så nøgternt beskriver formand Michael Møller, professor ved CBS, de anbefalinger, som onsdag blev offentliggjort af kreditklemme-udvalget, Udvalg om finansiering af boliger og erhvervsejendomme i landdistrikter.

Men selv om udvalget ikke har fundet en endegyldig løsning på problemerne med at optage lån til at købe boliger i landområderne, så er der en stribe anbefalinger, som udvalget mener kan have en positiv effekt.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00