Mangel på betonelementer bremser alment byggeboom

NYBYGGERI: Der har været udsigt til nybyggeri af et rekordhøjt antal almene boliger i år. Men lang ventetid på betonelementer betyder, at under halvdelen af de planlagte byggerier indtil videre er blevet sat i værk.
Jørgen Skadhede

Helt banalt, så er der simpelthen kø for at få betonelementer i øjeblikket. Som følge af krisen har betonfabrikkerne nedlagt nogle produktionslinjer og droslet kapaciteten ned.

Bent Madsen
Direktør i Boligselskabernes Landsforening
Fakta
Kun få bygge-tilsagn er realiseret

Familieboliger
Tilsagn: 7.287
Påbegyndt: 2.961

Ungdomsboliger
Tilsagn: 3.743
Påbegyndt: 1.816

Ældreboliger
Tilsagn: 5.826
Påbegyndt: 2.407

I alt
Tilsagn: 16.856
Påbegyndt: 7.184


Kilde: Socialministeriet
Byggebranchen og boligselskaberne havde set frem til et regulært byggeboom i år. Men byggekranerne har foreløbigt ikke haft så travlt som ventet, fordi der i øjeblikket er lang ventetid på at få leveret betonelementer.

Kommunerne gav ellers sidste år tilsagn om byggeri af næsten 17.000 almene boliger. Det højeste antal tilsagn i over 30 år. Men under halvdelen af byggerierne er indtil videre blevet sat i værk, viser nye tal fra Socialministeriet.

"Helt banalt, så er der simpelthen kø for at få betonelementer i øjeblikket. Som følge af krisen har betonfabrikkerne nedlagt nogle produktionslinjer og droslet kapaciteten ned. Derfor er det sund fornuft, at fristen for at påbegynde byggerierne bliver udskudt tre måneder," siger Bent Madsen, direktør i Boligselskabernes Landsforening (BL).

Tidsfrist udskudt
Kort før folketingsvalget blev udskrevet, besluttede socialminister Benedikte Kiær (K) sig således for at udsætte fristen for, hvornår byggerierne skal være påbegyndt.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00