Ny aftale om boligskat giver skattelettelser og milliarder til boligejere

BOLIGSKATTER: Bred politisk aftale om boligskatter sikrer skattelettelser og tilbagebetaling af 13 milliarder kroner til boligejere.

(Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)
(Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)
Maria Neergaard Lorentsen

En bred politisk aftale om danskernes boligskatter er netop faldet på plads. Aftalen sender op til 13 milliarder kroner ud til 715.000 boligejere, der har betalt for meget i boligskatter. 

Aftalen er indgået af regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale, Konservative og Liberal Alliance, og den sikrer også, at alle boligejere får en skattelettelse fra 2021.

”Det er en stor beslutning at købe bolig, og for mange danskere er det den største økonomiske beslutning, der skal træffes i livet. Derfor skal man selvfølgelig kunne vide sig sikker på, hvilke skatteregler der gælder,” siger skatteminister Morten Bødskov i en pressemeddelelse.

It-system var ikke klar
Siden 2011 har boligejere betalt for meget i boligskatter. I årevis har boligejerne ventet på et nyt boligskattesystem, som skulle træde i kraft i 2021.

Men i efteråret 2019 meddelte skatteminister Morten Bødskov, at de nye boligskatter ville blive udskudt med tre år, fordi Skats nye it-system ikke var klar. Det skabte usikkerhed blandt boligejerne, da mange, der med det nye system havde set frem til at betale mindre i skat fra 2021, skulle vente helt indtil 2024.

Milliarder til boligejere
En del af den nye aftale er, at ejendomsværdiskatten fra 1. januar 2021 sænkes med cirka en milliard kroner om året i 2021-2023.

Derudover fastlægges et loft over stigningen i grundskyld på 2,8 procent årligt fra 2022 til 2024, mens den tidligere obligatoriske indefrysningsordning for grundskyld gøres frivillig.

Endelig forventes der at blive tilbagebetalt i alt 13 milliarder kroner til de boligejere, der fra 2011 til 2020 har betalt for høje boligskatter. De, der har betalt for meget i boligskat i gennemsnit, bliver kompenseret med 18.000 kroner skattefrit.

Dansk Byggeri: "Lige i Bulls Eye"
Dansk Byggeri mener, at aftalen rammer "lige i bulls eye", særligt set i lyset af coronakrisen:

"Det er rigtig positivt, at den brede forligskreds på boligskatteområdet har fået afklaret, hvilke regler der skal gælde i den boligskattemæssige gråzone, vi ellers har befundet os i, siden de nye boligskatteregler blev udskudt fra 2021 til 2024," siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri, i en pressemeddelelse.

"Jeg er overbevist om, at denne afklaring også vil være med til at afstive boligmarkedet i en svær tid og dermed måske understøtte de positive første tegn fra den kant, som vi har set siden coronapandemien."

Dokumentation

Aftalen indeholder:

  • Ejendomsværdiskatten lempes med ca. 3 mia. kr. i 2021-2023.
  • Boligskatterne lempes varigt med ca. 0,6 mia. kr. før tilbageløb, set i forhold til hvis boligskatteomlægningen ville være blevet gennemført i 2021.
  • Grundskylden kan højst stige med 2,8 pct. årligt i 2022-2024.
  • Den obligatoriske indefrysningsordning for grundskyld gøres frivillig. Det betyder, at man kan vælge at betale den indefrosne grundskyld fra 2021. Hvis man vælger at fastholde indefrysningen, vil det stadig være rentefrit.
  • De kommunale grundskyldspromiller kan ikke sættes op i 2021-2028.
  • De kommunale dækningsafgiftssatser kan ikke sættes op i 2021-2028.
  • Der afsættes 100 mio. kr. til forbedringer af vilkår for pensionister, der bor i ejerbolig eller lejebolig.
  • Tilbagebetaling til de boligejere, der har bebetalt boligskat af for høje vurderinger i 2011-2020. Aktuelt forventes i alt ca. 13 mia. kr. tilbagebetalt.

Kilde: Skatteministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00