Debat

Organisationen Mind Your Own Business: Vi skal hjælpe unge i udsatte boligområder i uddannelse og job

Flere unge fra udsatte boligområder kommer i gang med en uddannelse og har et fritidsjob. En ny undersøgelse viser dog, at de unge har en mere negativ opfattelse af bydelene. Den negative fortælling skal vi stoppe og i stedet skabe meningsfulde fællesskaber, skriver Maria Kavita Nielsen.

I stedet for at holde fast i negative fortællinger om unge i udsatte boligområder, som risikerer at holde de unge nede, skal vi med positive forventninger få dem til at udfolde deres talenter og gå efter drømmen om et godt liv med uddannelse, job og tryghed, skriver Maria Kavita Nielsen.
I stedet for at holde fast i negative fortællinger om unge i udsatte boligområder, som risikerer at holde de unge nede, skal vi med positive forventninger få dem til at udfolde deres talenter og gå efter drømmen om et godt liv med uddannelse, job og tryghed, skriver Maria Kavita Nielsen.Foto: Ida Guldbæk Christensen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For nylig blev en ny undersøgelse offentliggjort, som er lavet af sociolog Aydin Soei i et tæt samarbejde med Områdefornyelse Vest og lokale aktører i Københavns Kommune.

Den bygger på interview med 400 unge fra det københavnske nordvestkvarter og sætter fokus på risikoadfærd, fritidsliv og sociale overdrivelser i en definerende tid for mange unge, nemlig stadiet mellem afslutning af grundskolen og starten på voksenlivet.

Undersøgelsen rummer flere interessante pointer, som viser, at der er brug for nye og anderledes strategier i forhold til udsatte boligområder.

Vi må stoppe de negative fortællinger

I undersøgelsen fremgår det for eksempel, at de unge tror, at 20 procent af de 15-18-årige i bydelen er bandemedlemmer. Det faktiske tal er to procent.

Alle unge drømmer om en plads i fællesskabet. Hvor de udfolder deres talenter, uddanner sig og tjener penge, og vi skal vise de unge, at vi tror på dem, at de har en værdi og at vi har brug for dem i vores fællesskaber.

Maria Kavita Nielsen

Ligeledes tror de unge, at det er fem gange mere udbredt at leve et gadeorienteret liv, end det reelt er tilfældet. De unge tror ifølge undersøgelsen også, at færre er i job eller uddannelse, end det reelt er tilfældet.

Det er en kæmpe udfordring, at grupper af unge midt i en identitetsskabende tid spejler sig i negative fortællinger, som ikke er retvisende og som risikerer at give dem et ringere uddannelses- og arbejdsliv end andre unge.

Jeg siger ikke, at der ikke er udfordringer i visse boligområder. Og der er stadig arbejde at gøre blandt andet i forhold til at få flere unge i uddannelse og beskæftigelse. Konkret er der brug for to ting:

For det første har vi brug for en anden retorik om de unge.

Vi bør stoppe de generelle negative fortællinger om unge i udsatte boligområder, som risikerer at holde de unge nede. I stedet skal vi med positive forventninger få dem til at udfolde deres talenter og gå efter drømmen om et godt liv med uddannelse, job og tryghed.

For det andet skal vi som samfund udnytte den positive tendens til, at flere unge uddanner sig til at sætte endnu mere skub på den tendens.

Vi må vise værdien af fællesskaber

Der er derfor brug for investeringer i initiativer og arenaer, som kan motivere og involvere de unge i deres fritid. Det bør ske i tæt samarbejde med kommunerne og fritidsklubber, områdefornyelser og andre aktører tæt på de unge.

I Mind Your Own Business har vi i over ti år skabt meningsfulde fritidsaktiviteter for unge i alderen 13 til 19 år, hvor de unge i samarbejde med frivillige, lokale samarbejdspartnere og lokale virksomheder skal udvikle deres egen mikrovirksomhed.

Det lærer drengene en masse både personligt og fagligt. Og samarbejdet med virksomhederne bringer nye værdier og ressourcer i spil, som tilbyder de unge en alternativ læringsform, hvor de har mulighed for at udvikle sig og vise en omverden, som ikke altid tror på dem, hvad de faktisk kan.

Alle unge drømmer om en plads i fællesskabet. Hvor de udfolder deres talenter, uddanner sig og tjener penge, og vi skal vise de unge, at vi tror på dem, at de har en værdi, og at vi har brug for dem i vores fællesskaber.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00