Pensionsmilliarder skal sætte skub i OPP

INTERVIEW: Et nyt konsortium skal gøre det attraktivt for pensionsselskaber at investere i kommunale byggerier. Det bliver en "one-stop-shop" for OPP-samarbejder, siger Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark.
Allerede i første halvdel af 2013 er et nyt konsortium klar til at investere i kommunale byggerier. PensionDammark med adm. direktør Torben Möger Pedersen (billedet) i spidsen er en del af det nye samarbejde, der skal sætte fut i OPP i Danmark.
Allerede i første halvdel af 2013 er et nyt konsortium klar til at investere i kommunale byggerier. PensionDammark med adm. direktør Torben Möger Pedersen (billedet) i spidsen er en del af det nye samarbejde, der skal sætte fut i OPP i Danmark.
Kasper Frandsen

Ved at samle alle opgaverne i et sted skal kommuner og regioner kun gå et sted hen for at få vurderet, om et projekt er OPP-eget eller ej. Det er i sig selv banebrydende.

Torben Möger Pedersen
Adm. direktør i PensionDanmark
Fakta

Om OPP-samarbejdet:
Der er indgået aftale om et samarbejde mellem PensionDanmark, PKA, Sampension, MT Højgaard og DEAS om at investere op til 5 mia. kr. i danske OPP-projekter i de kommende år. Fokus vil være bygningsrelaterede OPP-projekter i kommunerne, regionerne og staten. Projekterne skal have en anlægssum på mindst 50 mio. kr.

Et bygningsrelateret OPP-projekt defineres som et projekt, hvor en offentlig myndighed udbyder en kontrakt med en privat part om at designe, bygge, drifte og finansiere en bygningsrelateret facilitet over en længere årrække.

Kort om PensionDanmark:
- 621.000 medlemmer
- 25.700 virksomehder
- 11 mia. kr. i indbetalinger
- 3 mia. kr i udbetalinger
- Formue 129 mia. kr. (2012) og 180 mia. kr. (2016)


Kilde: PensionDanmark

Pensionsselskaber holder i bremsen, når det kommer til at investere deres formuer, der rummer hundredvis af milliarder kroner, på bygningsprojekter under 200 mio. kr.

Men et helt nyt konsortium skal gøre det rentabelt for pensionsselskaberne at investere i mindre og mellemstore byggeprojekter som f.eks. svømmehaller, kulturhuse og parkeringsanlæg i kommuner.

"Med en fast organisation har vi mulighed for at byde på OPP-projekter i den størrelsesorden, som kommunerne er interesserede i. Det skal skabe det OPP-gennembrud, vi har ventet på i årevis," siger Torben Möger Pedersen, administrerende direktør i PensionDanmark, til Altinget.dk.

PensionDanmark har indgået et samarbejde med entreprenørkoncernen MT Højgaard, ejendomsadministrationsselskabet DEAS og to andre pensionsselskaber (PKA og Sampension). Og partene er parate til at investere op imod 5 mia. kr. i bygningsprojekter, som kommuner, regioner og staten udbyder.

"Der har længe været brug for en organisation, der samler de nødvendige kompetencer for et OPP-projekt i én organisation, hvor der er ekspertise inden for både design, byggeri, facility management og finansiering," siger han.

Torben Möger Pedersen kalder det nye konsortium for et en "one-stop-shop".

"Ved at samle alle opgaverne et sted skal kommuner og regioner kun gå et sted hen for at få vurderet, om et projekt er OPP-egnet eller ej. Det er i sig selv banebrydende," siger han.

Det nye konsortium er allerede hoppet i arbejdstøjet og er i gang med at vurdere potentialet for, om en række projekter er rentable. Torben Möger Pedersen forventer, at de første byggeaftaler er klar i første halvdel af 2013.

Genbrug og bedre kvalitet
Tidligere har det været vanskeligt for pensionskasserne at få det til at løbe rundt i forbindelse med små og mellemstore byggeprojekter.

Men det skal stordriftsfordele og opsamling af viden ændre på, mener Torben Möger Pedersen.

"Vi regner med at bygge erfaringer op i forhold til offentlige anlæg, som kan genbruges, så gode erfaringer med f.eks. skolebyggerier i en kommune kan videreformidles i en anden kommune med tilsvarende behov. Vores ambition er at levere bestpractice-løsninger på forskellige områder," siger han.

Traditionelle offentlige anlægsprojekter skrider ofte tidsmæssigt og bliver dyrere end forventet. Og når byggeprojektet er færdige, har de en tendens til at forfalde, fordi vedligeholdelse ikke prioriteres, påpeger Torben Möger Pedersen 

"Fordelen ved vores tilgang OPP er, at dem, der bygger, også bliver ansvarlig for driften. Dermed indtænkes vedligeholdelsen allerede i designfasen. Det har f.eks. stor betydning for valget af overflader og døre samt kvaliteten af installationer, hvis man også har ansvaret for al vedligeholdelse og rengøring," siger han og fortsætter:

"Men det er ikke nogen trylleformular, vi har lavet. Hvert eneste projekt skal vurderes, om det egner sig til OPP. Det er kommunens afgørelse."

Torben Möger Pedersen forventer, at det nye konsortium vil sprede sine investeringer på 5 mia. kr. over hele landet i 50-100 byggeprojekter.

Lavere krav til indtjening
Når konsortiet får både ansvar for at opførsel og vedligeholdelse af byggeprojekter, skaber det ifølge Torben Möger Pedersen de "rette incitamenter og flytter risikoen væk fra kommunerne".

"Dermed kan kommunen koncentrere sine kræfter, hvor den har sine spidskompetencer, som oftest er inde i bygningerne i form af f.eks. undervisning," siger han.

OPP-aftaler, der løber over f.eks. 25 år, er ifølge ham en meget sikker investering for pensionsselskaber.

"Den type investeringer passer rigtigt godt til pensionskasser med en lang tidshorisont og ønske om høj grad af sikkerhed. Derfor kan man sagtens forestille sig, at vi fortsætter med nye OPP-samarbejder, når de fem milliarder er brugt," siger Torben Möger Pedersen.

Derudover slår han fast, at konsortiet altid vil foretrække investeringer i Danmark.

"Hvis vi kan vælge mellem to investeringer med de samme egenskaber, vil vi altid foretrække at investere i Danmark for at hjælpe med at skabe arbejdspladser til danske bygningsarbejdere," slår han fast.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har undersøgt de første 13 OPP-projekter i Danmark. I undersøgelsen roser offentlige myndigheder OPP for at skabe innovation, bedre kvalitet og økonomi.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00