Regeringen afviser akut indgreb på boligmarkedet trods henstilling fra Risikorådet

Det Systemiske Risikoråd anbefaler regeringen at stramme boligkøberes adgang til afdragsfrie lån for at undgå negative følger af en mulig boligboble. Men regeringen vil se tiden an.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Landets tungeste økonomiske institutioner er uenige om, hvorvidt det er tid til et politisk indgreb på boligmarkedet eller ej.

Nu vælger regeringen at følge anbefalingerne fra de såkaldte økonomiske vismænd frem for Nationalbanken og Det Systemiske Risikoråd.

Vismændene anbefaler at se tiden an, mens Nationalbanken og Risikorådet anbefaler et indgreb nu.

Tirsdag har Det Systemiske Risikoråd opfordret regeringen til at stramme boligkøbernes adgang til afdragsfrie lån. Det skal ruste boligejerne til at kunne stå imod en mulig situation med prisfald på boliger og stigende renter.

Fakta

Risikorådets henstilling

"Det Systemiske Risikoråd, Rådet, henstiller til regeringen, at den strammer danske boligejeres adgang til afdragsfrie lån mod pant i fast ejendom.

Tiltaget indebærer, at danske boligejere ikke kan optage afdragsfrie realkreditlån eller realkreditlignende banklån mod pant i fast ejendom, såfremt boligens belåningsgrad overstiger 60 procent.

Lidt under halvdelen af realkreditinstitutternes nyudlån til boligejere med en belåningsgrad over 60 procent var i 2020 uden afdrag.

Initiativet vil indebære, at sådanne boligejere fremadrettet afdrager eller tilpasser det ønskede lånebeløb.

Initiativets primære formål er at øge boligejernes – og dansk økonomis – robusthed over for faldende boligpriser, stigende renter og andre negative økonomiske stød, der kan ramme den enkelte boligejer eller dansk økonomi mere generelt.

Regeringen er forpligtet til, inden for en periode på tre måneder, at gennemføre henstillingen eller at afgive en redegørelse, hvori det forklares og begrundes, hvorfor henstillingen i givet fald ikke gennemføres."

Kilde: Det Systemiske Risikoråd

Men regeringen har ingen planer om at gribe ind nu trods den klare henstilling, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

”Regeringen har en forventning om – på lige fod med de økonomiske vismænd – at priserne dæmpes igen på grund af genåbningen af samfundet og forventningen om stigende renter. Derfor har vi ikke planer om et indgreb på boligmarkedet,” lyder det i en skriftlig kommentar. 

Læs også

Vil ramme førstegangskøbere
Ministeren peger på, at det indgreb, Risikorådet tirsdag har anbefalet, kan gå ud over førstegangskøbere.

”Jeg er meget bevidst om, at indgreb kan have konsekvenser for dem, der drømmer om at komme ind på boligmarkedet,” siger Kollerup, som dog lover, at han vil "holde øje med udviklingen på boligmarkedet" for at undgå overophedning.

De økonomiske vismænd har anbefalet regeringen at se tiden an, fordi man ellers risikerer at påføre markedet netop det prisfald, man prøver at afværge.

Og nu vælger regeringen altså at følge vismændenes strategi, fremgår det af bemærkningerne fra ministeriernes repræsentanter i Risikorådet:

"Regeringen har ikke planer om indgreb på boligmarkedet. Regeringen vil i forlængelse heraf nøje overvåge udviklingen på boligmarkedet i den kommende tid og bruge de næste tre måneder, som lovgivningen på området muliggør, på at overveje Risikorådets henstilling," skriver de.

Regeringen skal inden for tre måneder enten gennemføre rådets henstilling eller begrunde, hvorfor man ikke gør det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024