Regeringen vil afsætte milliarder til grøn kickstart af økonomien

KAMPDAG: Regeringen vil afsætte 30 milliarder kroner til renovering af almene boliger. Pengene skal bruges til at kickstarte både dansk økonomi og klimakampen oven på coronakrisen, siger statsministeren i sin 1. maj-tale.

Regeringen foreslår, at der afsættes 30 milliarder kroner til renoveringer af almene boliger.

Pengene skal blandt andet bruges på energirenoveringer og kommer derfor både klimaet og beskæftigelsen til gavn.

Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen (S), da hun fredag holdt sin 1. maj-tale fra Arbejdermuseet i København.

Grøn kickstart
Med pengene vil regeringen sikre, at det ikke bare er økonomien, der bliver kickstartet. Klimakampen skal også kickstartes, lød det fra statsministeren, som slog fast, at Danmark nu har muligheden for et grønt sporskifte.

”Med en ekstraordinær indsats allerede i år skal vi i gang med at forbedre lejernes boliger. Vi skal gøre noget ved skimmelsvamp og utidssvarende boliger. Det er først og fremmest godt for lejerne. Og det fortjener I,” sagde hun og tilføjede:

”Men samtidig skal vi energirenovere. Udskifte oliefyr. Det gavner klimaet. Og de byggeprojekter, vi dermed kan sætte i gang, skaber arbejdspladser, og det gavner beskæftigelsen.”

Samme ambitioner
Statsministeren lagde i sin tale vægt på, at regeringens konkrete ambitioner ikke har rykket sig som følge af coronakrisen.

”Danmark og verden er forandret. Men vores ambitioner og vores drømme er uforandrede. Det, der var vigtigt før corona, det er også vigtigt efter corona,” sagde hun efter at have slået regeringens tre pejlemærker fast:

”Det skal selvfølgelig være retfærdigt. Det skal selvfølgelig være økonomisk ansvarligt, og det skal selvfølgelig være grønt.”

Godkendte projekter for milliarder
Allerede i dag ligger der 18,4 milliarder kroner klar i Landsbyggefonden, som kan bruges på godkendte byggeprojekter. Det er penge, som beboerne i de almene boliger selv har sparet op. Pengene kan derfor bruges på renoveringer, uden at det bliver en udgift for staten.

Og i slutningen af marts varslede et politisk flertal, at de er klar til at bruge pengene for at holde hånden under beskæftigelsen i byggebranchen, som er hårdt ramt af coronakrisen.

Regeringen har dog ikke endegyldigt meldt ud, om der skal tages hul på fonden for at sætte gang i beskæftigelsen. 

”Landsbyggefonden er bestemt et af de værktøjer, vi kan bruge, når vi skal sætte gang i hjulene igen i Danmark,” sagde finansminister Nicolai Wammen (S) 31. marts til TV 2.

Dansk Byggeri omfavner forslag
Regeringens forslag får en varm modtagelse i Dansk Byggeri, som ser frem til at blive klogere på, hvordan regeringen vil finansiere renoveringerne.

"Lige nu ligger der 453 både små og store konkrete projekter til en samlet værdi af 18,4 milliarder kroner i Landsbyggefonden, som venter på at komme i spil, og mange af renoveringsprojekterne vil kunne sættes i gang med det samme," skriver Lars Storr-Hansen, administrerende direktør i Dansk Byggeri, i en pressemeddelelse.

Han mener, at energirenoveringer af boliger er den helt rigtige vej at gå for at skabe fornyet økonomisk aktivitet i samfundet.

”Renovering af både offentlige og private boliger og bygninger skaber beskæftigelse, det gavner klimaet og gør bygningerne langt mere komfortable at opholde sig i lang tid fremover.”

Forrige artikel Se pressemødet: Regeringen præsenterer boligudspil Se pressemødet: Regeringen præsenterer boligudspil Næste artikel Boligordførere kritiserer udspil: Renoveringsrammen er lavere end før Boligordførere kritiserer udspil: Renoveringsrammen er lavere end før