Debat

Radikale: Ensidigt fokus på boliger til enlige presser familier ud af byen

København vokser voldsomt, mens kommunen bygger almene boliger til fordel for enlige. Men et ensidigt fokus på små boliger til fraskilte og studerende vil presse flere børnefamilier ud af det københavnske boligmarked. Derfor skal vi bygge flere andels- og ejerboliger, skriver Christopher Røhl.

Købehavn skal bygge flere boliger til børnefamilier, mener Christopher Røhl (RV). 
Købehavn skal bygge flere boliger til børnefamilier, mener Christopher Røhl (RV). Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Christopher Røhl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De seneste 15 år har Københavns kommune fået 140.000 nye borgere, hvilket svarer til omkring 80.000 familier. Alene sidste år voksede byen samlet set med cirka 9.200 borgere, så vi nu er over 650.000 indbyggere.

Derudover anslås det, at byen vil vokse med yderligere knap 100.000 borgere frem mod 2050.

Almene boliger og privat udlejning kan imidlertid erstatte andels- og ejerboliger, som er to attraktive boligformer, når man skal bo samme sted længe og gerne vil investere sine penge

Christopher Røhl (R)
Medlem, Borgerrepræsentationen

Det skaber et behov for flere boliger og frem mod 2050 er der behov for 79.000 nye boliger. Helt konkret er der brug for 11.000 boliger målrettet unge og uddannelsessøgende og 2.000 boliger til andre særlige grupper, som for eksempel borgere med handicap og ældre.

De resterende 66.000 boliger er, ifølge Københavns Kommunes egen prognose, almindelige familieboliger til børnefamilier, enlige og par uden børn.

Den seneste tid har TV 2 Kosmopol kørt en historie om, at behovet er stigende for små boliger til enlige, fraskilte og studerende.

Historien afspejler desværre ikke helt den udvikling, vi ser på Københavns Rådhus, som det fremgår af tallene ovenfor, og derudover vil et ensidigt fokus på at imødekomme den efterspørgsmål, kun presse endnu flere børnefamilier ud af byen og historien fra Kosmopol bliver en selvopfyldt profiti.

Derfor kalder vi i Radikale Venstre på nuancer og greb, der fortsat gør hovedstaden attraktiv for børnefamilierne. Det kræver intiativer for både boligformer og arealer.

Blandet by kræver blandede boligformer

Vi er i Københavns Kommune blevet rigtig gode til at tænke diversitet og blandet by ind i vores nybyg og nye boligområder. Vi har blandt andet en politik om, at 25 procent af alt nybyg skal være almene boliger.

Det skaber et marked med billige boliger for studerende, ældre og familier, hvor det kollektive ejerskab er den attraktive løsning og hvor man nemt kan komme videre til noget andet.

Læs også

Selvom huslejen er højere, kan man også nemt flytte videre fra private udlejninger, der de seneste år har været det altovervejende alternativ til almene boliger, der er bygget i København.

Hverken almene boliger eller privat udlejning kan imidlertid erstatte andels- og ejerboliger. De to boligtyper er nemlig attraktive boligformer, når man skal bo det samme sted i en længere årrække og man vil investere sine penge.

Derfor har vi også et ansvar som politikere for, at vi får flere ejer- og andelsboliger. Det kalder imidlertid på redskaber, som vi ikke har i kommunerne i dag, men som vi har efterspurgt fra Radikale Venstre sammen med Socialdemokratiet, Venstre og Socialistisk Folkeparti.

Behov for store lejligheder 

Mens vi ikke kan regulere på andre boligformer end mængden af almene boliger, så kan vi imidlertid styre boligernes størrelser.

Hvis vi skaber flere ejerboliger til børnefamilierne i København, vil priserne automatisk falde, og vi vil samtidig skabe plads til dem, der for alvor har brug for, at bo i de almene boliger

Christopher Røhl (R)
Medlem, Borgerrepræsentationen

Her har vi i mange år haft den udskældte 95 kvadratmeter regel, der med de aktuelle regler dikterer, at halvdelen af vores nybyggeri skal have et gennemsnit på 95 kvadratmeter.

Til trods for denne regel, har udviklingen på det gennemsnitlige kvadratmeter ved nybyggeri kun gået én vej de sidste par år: Nedad.

Således er gennemsnitsstørrelsen på nye boliger gået fra 92 kvadratmeter til 70 kvadratmeter de sidste ti år.

Derfor er vi nødt til at holde fast i de greb, der fortsat kan sikre boliger, der er attraktive for børnefamilierne.

Her er 95 kvadratmeter-reglen et godt greb i værktøjskassen.

Derfor skal vi også se på 95 kvadratmeter-reglen som et muligt greb for de næste fire år, når vi næste år skal behandle kommuneplanen, der sætter rammen for alt nybyggeri i København.

København i et babyboom

Københavns Kommunes boligredegørelse viser nemlig, at mange familier flytter ud af byen, da de har svært ved at finde en passende bolig. I København har vi lige nu det samme fødselsoverskud som hele landet havde efter 2. verdenskrig – det betyder, at vi får brug for flere boliger med plads til børn. 

Samtidig er den gennemsnitlige kvadratmeterpris på både ejerlejligheder og på parcel­- og rækkehuse i København langt højere end i de øvrige Seks-­byer og i resten af landet. Det presser flere børnefamilier ud af byen og desværre ser vi fortsat den største stigende i priserne i København.

Særligt kvadratmeterprisen på ejerlejligheder er steget. Fra 2012 er salgspriserne på ejerlejligheder i København steget med 125 procent. Stigningen i priserne kan blandt andet tilskrives et lavt antal udbudte boliger sammen med en stigende efterspørgsel på boliger.  

Hvis vi gerne vil blive ved med at udvikle os som en blandet by med plads til alle, så er det vigtigt, at vi i fremtiden ikke kun tænker på de studerende, de enlige eller de ældre, men at vi også tænker på børnefamilierne og dem, der også gerne vil blive boende i byen, når familien vokser.

Som det er lige nu, er det de færreste, der har råd til at komme ind på boligmarkedet selvom de gerne vil.

Hvis vi sørger for, at få flere ejerboliger til børnefamilierne i København, vil priserne automatisk falde og vi vil samtidig skabe plads til dem, der for alvor har brug for eller lyst til, at bo i vores almene boliger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christopher Røhl

Medlem af Borgerrepræsentationen (R), Københavns Kommune, Projektleder hos Center for kvanteteknologi, DTU
cand.scient.phys. (Københavns Uni. 2017), PhD fra DTU Nanolab

0:000:00