Debat

S: Glem ikke boligpolitikken

DEBAT: Selvom boligministeriet er nedlagt, er der fortsat masser at kæmpe for på området. En kamp, som Socialdemokraterne vil fortsætte, selvom de ikke længere sidder i regering, skriver Jan Johansen (S), boligordfører.

Der er fortsat udfordringer på boligområdet, som vi skal have bugt med. Vi vil derfor i opposition fortsat arbejde for, at boligpolitikken ikke bliver glemt, skriver Jan Johansen (S), boligordfører.
Der er fortsat udfordringer på boligområdet, som vi skal have bugt med. Vi vil derfor i opposition fortsat arbejde for, at boligpolitikken ikke bliver glemt, skriver Jan Johansen (S), boligordfører.Foto: ft.dk
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jan Johansen (S)
Boligordfører

Den tidligere socialdemokratiske regering og boligminister førte en aktiv boligpolitik. I de fire år, vi sad med regeringsansvaret, fik vi lavet vigtige forbedringer til gavn for tusindvis af lejere. Lad mig blot nævne tre af vores resultater:

  • Vi fik gennemført ikke mindre end fire boligaftaler for den almene boligsektor. Aftalerne har samlet betydet, at vi bruger 37 mia. kr. til at renovere mere end 100.000 boliger i hele Danmark. Udover at mange lejere får en forbedret bolig, så laves der tilmed store energirenoveringer, der både vil mindske lejernes el-regning og gavne miljøet. Ligesom vi har stillet krav om, at arbejdet skal foregå på danske vilkår og opfordret til at oprette praktikpladser i forbindelse med byggerierne.
  • Vi stod i spidsen for den største modernisering af lejeloven siden 1966. En modernisering, der skaber større tryghed og flere rettigheder til de private lejere, mens udlejerne får mindsket bureaukratiet.
  • Og så har vi fået skabt større gennemsigtighed ved køb og salg af andelsboliger, så køber og sælger har det bedst mulige beslutningsgrundlag, når der skal handles andelsbolig.

Det er resultater, vi er stolte af, og som har skabt konkrete forbedringer for tusindvis af danskere.

Fortsat udfordringer
Lars Løkke har efter valget valgt at nedlægge boligministeriet, hvis opgaver bliver spredt ud på andre ministerier. Det må ikke betyde, at fokus og den helhedsorienteret tænkning går af fløjten. Der er fortsat udfordringer på boligområdet, som vi skal have bugt med. Vi vil derfor i opposition fortsat arbejde for, at boligpolitikken ikke bliver glemt. Boligpolitikken skal ikke leve et hengemt liv og nedprioriteres i et de nye ministerier - det er området alt for vigtigt til.

Fakta
Boligdebatten på Altinget: by og bolig har til formål at fokusere og styrke den boligpolitiske debat i Danmark.

Løbende inviterer Altinget: by og bolig derfor eksperter, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for boligområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.

Send dit indlæg til [email protected]

Socialdemokraterne vil derfor fortsat sætte boligpolitikken højt på den politiske dagsorden. Vi vil sikre, at den nye regering følger op på de mange aftaler, der er indgået. Og vi vil søge indflydelse på den førte boligpolitik.

Det har altid været en socialdemokratisk mærkesag at sikre gode, sunde og billige boliger. Det er derfor, at vi frem til 2016 har gjort det billigere for kommunerne at bygge almene familie-, ungdoms- og ældreboliger ved at nedsætte den kommunale grundskyld.

Ikke kun for de mest velhavende
Sidste år fik vi også gjort det lettere at bygge nye og billige boliger i de største byer, så sygeplejersken og sosu-assistenten fortsat har mulighed for at bo til en overkommelig husleje i de store byer. Konkret har vi givet kommunerne mulighed for at bestemme, at op til 25 procent af boligerne i et nyt område skal være almene boliger. Samtidig har de største kommuner fået mulighed for at yde lån, så der kan bygges på grunde, der ellers ville være for dyre.

Lars Løkke har efter valget valgt at nedlægge boligministeriet, hvis opgaver bliver spredt ud på andre ministerier. Det må ikke betyde, at fokus og den helhedsorienteret tænkning går af fløjten.

Jan Johansen (S)
Boligordfører

Det bliver i de kommende år vigtigt, at vi følger op på arbejdet med at sikre billige boliger, så byerne ikke kun bliver for de mest velhavende.

Et andet område, som vi vil følge tæt, er arbejdet med at nedbringe antallet af udsatte lejere. Vi vil opfordre regeringen til at fortsætte det store arbejde, der er gjort for at nedbringe antallet af lejere, der sættes på gaden på grund af huslejerestance. I 2011 lykkedes det med politiske tiltag samt en aktiv indsat ikke mindst hos boligselskaberne at vende udviklingen. Og lige siden er det hvert år lykkedes at nedbringe antallet af udsatte lejere. Vi er bekymrede for, hvordan V-regeringens nye lave ydelser vil påvirke den ellers gode udvikling, som vi har set. Det må ikke sættes over styr.

Resultaterne af en aktiv socialdemokratisk boligpolitik er ikke til at tage fejl af: Færre udsatte lejere, massive renoveringer af nedslidte boligområder og værktøjer til at sikre nye og billige boliger. Vi fortsætter arbejdet i opposition, og vi vil derfor søge indflydelse, så vi kan fortsætte den positive udvikling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Johansen

Næstformand, Forsvarsudvalget, præsident, Beredskabsforbundet
servicemedarbejder (Lindø Værftet 1975)

0:000:00