S-politiker i København: Venstrefløjen blokerer for flere almene boliger

REPLIK: I modsætning til arkitekt Henrik Valuers angreb på Socialdemokratiets boligpolitik forsøger Socialdemokratiet i København faktisk at bygge flere almene boliger, men blokeres gang på gang af venstrefløjen, skriver Jonas Bjørn Jensen.

Af Jonas Bjørn Jensen (S)
Politisk ordfører for Socialdemokratiets gruppe i Københavns Borgerrepræsentation  

Arkitekt og venstrefløjsaktivist Henrik Valeur angriber her på Altinget.dk Socialdemokratiet for at føre en skæv boligpolitik og ikke give plads til eksperimenter i byen. Særligt Erdkehlgraven ved Christianshavn, hvor en samling mere eller mindre udsatte borgere har etableret en kirkegård for udtjente skibe, fremhæver Henrik Valeur.

Han fremhæver området som et reelt forsøg på en bæredygtig levevis, hvor ”en broget skare af aktivister, kunstnere og socialt udsatte personer forsøger at leve med et minimalt ressourceforbrug i harmoni med naturen og på naturens betingelser”.  

Men lad os være ærlige. Det er hverken miljømæssigt eller socialt bæredygtigt at lade folk med små indkomster bo på gamle skibsvrag. Dels er det en miljømæssig katastrofe, fordi skibene ligger – eller er sunket - og udleder olie og andre kemikalier i vandet. Dels fordi beboerne ikke er tilsluttet kloaksystemet og må bruge havnen som toilet. Forureningen er sandsynligvis også en af grundene til, at det fugleliv der var i området, nu er forsvundet.

Men det er også en social katastrofe, hvis det bedste vi kan tilbyde folk på kanten af samfundet, er at flytte ind på et skibsvrag. Så er vi gået fallit, og Socialdemokratiet i København har langt højere ambitioner for vores socialpolitik.

Venstrefløjen er i vejen for almene boliger
En af hjørnestenene i den socialdemokratiske boligpolitik er, at vi skal bygge langt flere almene boliger. Vi kan se, at de almene boliger er langt billigere end de private udlejningsboliger. Og modsat resten af boligmarkedet, så falder de relativt set i leje over tid, og ingen trækker profit ud af boligerne.

Når vi ser på beboerne i de almene boliger i København, så er det også i meget høj grad helt almindelige mennesker, og dem med de mindste indtægter, som bor der. Derfor har vi kæmpet så hårdt for at bygge flere almene boliger, og sidste gang vi havde en socialdemokratisk regering, fik vi også mulighed for at stille krav om, at hver fjerde nye bolig i København skal være en almen bolig.

Sandheden er, at mens Socialdemokratiet i hovedstaden har kæmpet for almene boliger i årtier, så har den selv samme venstrefløj, som Henrik Valeur hylder i sit indlæg, stillet sig på bagbenene og kæmpet imod, hver gang planerne er blevet konkrete.

For mens partierne til venstre for Socialdemokratiet i København principielt er tilhængere af almene boliger, så er de imod, hver gang de skal bygges. Det så vi omkring Kløvermarken, hvor Enhedslisten sammen med de Radikale definitivt trak stikket på de 5.000 billige boliger, Ritt havde lovet. Det er formentlig et af de allerbedste byggerier i København, som vi aldrig fik. 

Boligmarkedets udvikling skal stoppes
På samme måde er Enhedslisten (og Alternativet) modstandere af, at der bygges mere på Amager, selv om byggeriet på den gamle campingpladsgrund vil give over 2.000 nye boliger, heraf mere end 500 almene boliger til en fornuftig husleje. Så hvis vi for alvor skal rykke boligpolitiken i København, så skal vi have venstrefløjen med ind i kampen og bakke op om flere almene boliger i København. Det venter vi stadig på.

Henrik Valeur har ret i, at det bliver for dyrt at bo i København i de her år. Og den nyeste udvikling, hvor udenlandske kapitalfonde valfarter til det københavnske ejendomsmarked for at score hurtigere penge, skal stoppes.

Her er det en fornøjelse at se, at det er den første sag, den nye boligminister har kastet sig over, siden han satte sig i ministerstolen. Efter vi har haft en borgerlig regering, der var bedøvende ligeglade, så sker der nu endelig noget, efter vi har fået en ny socialdemokratisk regering.

Socialdemokratiet vil ikke acceptere slum
Vi har ikke løsningen på alle de problemer, der er på det københavnske boligmarked. Det er et problem, at priserne er steget og stadig stiger, så mange mennesker ikke har råd til at bo i byen. Det arbejder vi hver dag for at finde løsninger på.

Men vi kommer aldrig til at acceptere slum og beboelse af skibsvrag midt i havnen som en løsning. Vi vil langt hellere bygge mange flere almene boliger og styrke lejernes retsstilling i huslejenævnet og jage udenlandske kapitalfonde ud af byen frem for at drømme os tilbage til en tid med toilet i gården og bad i kælderen, utætte lejligheder og tredje baggård. Måske Henrik Valeur vil med ind i dette årtusind?

Forrige artikel Boligminister: Byggeriet må på banen med klimavenlige byggeløsninger Boligminister: Byggeriet må på banen med klimavenlige byggeløsninger Næste artikel KL: Løs hjemløseproblem med billige boliger fremfor flere herberger KL: Løs hjemløseproblem med billige boliger fremfor flere herberger