S vil ikke finansiere efterløn med boligskat

EFTERLØN: Ekspert vurderer, at en ophævelse af skattestoppet på boligområdet vil indbringe omtrent samme beløb som en afskaffelse af efterlønnen. S skoser regeringens økonomiske politik, men afviser at forhøje skatten for husejerne, hvis de vinder valget.
En ophævelse af skattestoppet på boligområdet kan finansiere efterlønnen, men Henrik Sass Larsen (S) afviser nye boligbeskatninger.
En ophævelse af skattestoppet på boligområdet kan finansiere efterlønnen, men Henrik Sass Larsen (S) afviser nye boligbeskatninger. Foto: socialdemokraterne.dk

Hvis vi først gik ind og begyndte at regulere i forhold til boligbeskatningen, så vil det passe som en knytnæve til et blåt øje at gøre det i forhold til den aktuelle økonomiske situation.

Henrik Sass Larsen
Politisk ordfører, Socialdemokraterne
Skattestop på ejendomsværdien eller adgang til efterløn. Formanden for Velfærdskommissionen, Torben M. Andersen, vurderer, at skattestoppet på boligområdet har medført et tab for staten, som tilsvarer udgifterne til efterlønsordningen. Det får Socialdemokraterne til at anklage regeringen for økonomisk uansvarlighed, men de vil ikke hente pengene hjem hos boligejerne, hvis de vinder valget.

Velfærdskommissionens formand mener, at en ophævelse af skattestoppet på boligområdet kan bidrage til at genoprette balancen mellem statens indtægter og udgifter.

"Hvis skattestoppet blev fjernet, ville det bidrage med et beløb i samme størrelsesorden som en afskaffelse af efterlønnen," siger Torben M. Andersen. 

S: Hul i kassen skyldes skattelettelser
Hullet i statskassen er ifølge Finansministeriets oplysninger på mellem 15 og 20 milliarder kroner, mens udgifterne til efterlønnen i 2011 udgør 16,3 millarder kroner. Det svarer ifølge formanden til det beløb, som staten årligt i gennemsnit er gået glip af i indtægter fra ejendomsværdibeskatning siden den borgerlige valgsejr i 2001.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00