Svensk håndværkerfradrag sætter rekord

FRADRAG: 2015 var et rekordår for håndværker- og servicefradraget i Sverige, viser statistik fra Skatteverket. Ændringer i reglerne har fået svenskerne til at flokkes om fradraget.

Foto: Colourbox
Kristina Gauthier RebergMads Bang

Mens den danske regering forventer en markant nedgang i anvendelsen af boligjobordningen i år, efter den har fået en grøn profil, så er de svenske ordninger mere populære end nogensinde før.

De såkaldte RUT- og ROT-fradrag, som dækker over et håndværkerfradrag og et servicefradrag, blev sidste år anvendt rekordmeget af svenskerne.

I forbindelse med aftalen om det nye grønne fradrag, som blev endeligt forhandlet på plads i november, aftalte de danske politikere, at der skulle laves en analyse af det svenske system.

Stor ekstraregning
I 2015 har det svenske Skatteverket udbetalt i alt 23,3 milliarder svenske kroner i forbindelse med udført byggearbejde og husholdningstjenester. Det er 3,3 milliarder kroner mere end året før.

Fakta
RUT og ROT
  • RUT: Rengöring, Underhåll och Tvätt
    Heri ligger vinduespudsning, børnepasning og andre husholdningstjenester.
    Der gives et fradrag på 30 procent af udgiften, dog maksimalt 25.000 kroner - og 50.000 for pensionister. 
  • ROT: Reparation, Ombyggnad och Tillbyggnad
    Svarer mere eller mindre til det oprindelige danske håndværkerfradrag, hvor der gives fradrag til byggeri og reparationer.
    Der gives et fradrag på 30 procent af udgiften. Der kan maksimalt gives et samlet RUT- og ROT-fradrag på 50.000 kroner uanset alder.
De svenske fradrag fungerer ved, at kunden betaler en nedsat pris til leverandøren, som efterfølgende får refunderet pengene fra Skatteverket.

Kilde: Skatteverket.se

Det er også 3,3 milliarder kroner mere, end den svenske regering regnede med i efterårets budgetforslag. På det tidspunkt gik regeringen ud fra, at skattefradragene for ROT- og RUT-tjenester ville udgøre 20 milliarder kroner i 2015.

Rush efter rot-job
Det er rushet for at nå ROT-fradraget inden årets udgang, der har fået skattefradragene til at stige ukontrollabelt. Ved udgangen af året ændredes reglerne, således at ROT-fradraget nedsattedes fra 50 til 30 procent af arbejdsomkostningerne.

Fakta
I Danmark er partierne bag den grønne boligjobordning enige om, at der afsættes 0,5 mio. kr. til gennemførelse af en udredning vedrørende erfaringerne med den svenske RUT (Rengöring, Underhåll og Tvätt) og ROT (Reparation og underhåll, Ombyggnad og Tilbyggnad) ordning, der giver tilskud til lønudgifter til husarbejde og håndværkerudgifter. Udredningen gennemføres i 2016

Kilde: Aftale om grøn boligjobordning, 2014

I år skal det nedsatte ROT-fradrag øge statens skatteindtægter med 5,57 milliarder kroner ifølge regeringens beregninger.

Ændret rut-fradrag
Også RUT-fradraget ændredes ved udgangen af året. Pensionister kan stadig få skattefradrag på op til 50.000 kroner for husholdningstjenester. Men for alle andre er RUT-fradraget nu højst 25.000 kroner per person per år.

Det er heller ikke længere muligt at få skattefradrag for ydelser som for eksempel at hyre en bartender eller kok.

Begrænsningerne i RUT-fradraget forventes at øge de offentlige indtægter med 0,09 milliarder kroner i år.

Artiklen bygger på en artikel fra Altinget.se oversat af Johanna Dahlgren. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00