Tætte forhandlinger om planloven

PLANLÆGNING: Miljøminister Ida Auken (SF) prøver at samle bred opbakning til ændringen af planloven. Liberal Alliance har meldt sig ud af forhandlingerne, mens de øvrige partier i blå blok stadig er med.
Forholdene for detailhandlen i byerne er et af de områder, som partierne i øjeblikket forhandler om.
Forholdene for detailhandlen i byerne er et af de områder, som partierne i øjeblikket forhandler om. Foto: Jens V. Jensen
Anders Jerking

Vi har en interesse i, at kommunerne kan udvikle sig, men at der samtidig tages hensyn til naturen.

Benedikte Kiær (K)
Miljøordfører
I disse uger kæmper miljøminister Ida Auken (SF) med at sikre bred opbakning til at ændre planloven.

Ændringerne af planloven bliver ofte vedtaget med brede flertal, men da planloven blev liberaliseret i 2011 skete det med et smalt VKO-flertal. Nu vil Auken atter ændre loven. Men hun håber på en aftale, som rækker over midten, for det vil mindske sandsynligheden for, at loven igen bliver ændret, hvis flertallet skifter efter et valg.

Foreløbig er alle partier på nær Liberal Alliance med i forhandlingerne. LA meldte fra i denne uge, fortæller partiets miljøordfører, Villum Christensen.

Partiet forlod forhandlingerne på grund af uenighed om detailhandlen. Konkret drejer det sig om grænsen for, hvilke kommuner der kan få lov at bygge store udvalgsvarebutikker i bymidten. Med 2011-liberalisering fik byer med 20.000 indbyggere den mulighed, men Auken vil nu rykke grænsen tilbage, så muligheden kun gælder byer med 40.000 indbyggere. Ændringen vil ramme byer som Holbæk, Slagelse og Holstebro.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00