Debat

Trævirksomhed: Brugen af tropisk træ og bevarelse af regnskoven kan sagtens gå hånd i hånd

Modsat den umiddelbare opfattelse skal vi ikke undgå tropisk træ for at bevare regnskoven. Vi skal tværtimod gå aktivt efter tropisk træ, mens vi sikrer, at træet kommer fra dokumenterede og ordnede forhold, skriver Camilla Hyldgaard Thomsen.

Hvis du vil bidrage til at
give regnskoven bedre vilkår - hvad enten du er privat forbruger eller
brancheaktør - så bør du gå efter tropisk træ i stedet for at undgå det, skriver Camilla Hyldgaard Thomsen.
Hvis du vil bidrage til at give regnskoven bedre vilkår - hvad enten du er privat forbruger eller brancheaktør - så bør du gå efter tropisk træ i stedet for at undgå det, skriver Camilla Hyldgaard Thomsen.Foto: Pressefoto Keflico
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Brug af tropisk træ i byggeriet herhjemme kan være det rigtige valg, hvis vi samtidig ønsker at bevare regnskoven samt hjælpe klimaet og biodiversiteten. Det kan måske lyde helt sort, men det er det faktisk ikke.

Her i december mødtes regeringer fra hele verden til FN’s konference om biodiversitet kaldet COP 15 i Montreal, Canada. Formålet med konferencen var at blive enige om målsætninger, der skal agere ledestjerne for en global indsats mod at bremse og vende tab af natur og biodiversitet frem mod 2030.

Hvis vi vil bevare regnskoven, skal vi skabe økonomisk interesse i at passe på den

Camilla Hyldgaard Thomsen

Et yderst aktuelt emne, som også var på dagsordenen under klimatopmødet COP 27 i november. Her bragte den nyvalgte brasilianske præsident, Luiz Inácio Lula da Silva, skovrydning af Amazonas Regnskoven ind i debatten.

For i bare den første halvdel af 2022 blev hele 3.988 kvadratkilometer skovarealer i den Brasilianske del af Amazonas regnskov ryddet.

På globalt plan mister vi knap ti millioner hektar skov hvert år på grund af skovrydning, det svarer til at miste et område på størrelse med Portugal hvert år, forklarer FN's fødevare- og landbrugsorganisation (FAO). Over 90 procent af rydningerne finder sted i troperne, hvilket har store konsekvenser for biodiversiteten her.

Det får naturligvis alarmklokkerne til at ringe: Det er tid til at tænke i nye baner for at passe bedre på og genskabe de tropiske skove.

En god investering for de lokale
Lige nu er en af de helt store udfordringer for Amazonas Regnskoven, at det ikke altid er den bedste forretning for de lokale at lade skoven stå uberørt hen – det tjener man i udgangspunktet ikke på.

Mange træer bliver derfor brændt eller fældet for at gøre plads til fordel for anden industri som for eksempel landbrug, da det er en bedre økonomisk forretning for de lokale på kort sigt.

I de seneste 20 år er den kommercielle træproduktion derfor faldet med 70 procent i Amazonas. Det kan lyde som en fantastisk nyhed. Men det er det faktisk ikke. For hvis vi vil bevare regnskoven, skal vi skabe økonomisk interesse i at passe på den. Og det gøres bedst gennem bæredygtig skovdrift.

Vi er således nødt til at understøtte, at ansvarlig træproduktion bliver et sundt valg og en vigtig investering for de lokale. På den måde sikrer vi ikke kun bedre levevilkår for lokalbefolkningen, men også bedre betingelser for den tropiske skov og for os selv.

For når det kommer til skoven, så er træerne heri klodens mest effektive kulstofbeholdere. Træ binder nemlig kulstof ved vækst, dog kun hvis skovens vækst og drift er bæredygtig.

Derudover opbevarer træet fortsat det optagede kulstof, når det fældes til anvendelse i eksempelvis byggeriet eller til møbler. Det er væsentligt at huske på i forhold til at bidrage positivt til klima såvel som biodiversitetsudfordringerne.

Fokus på certificeringer
Som danske importører, brancheaktører og ikke mindst forbrugere skal vi turde gå forrest og stille krav til det træ, vi bruger, hvis vi vil være med til at vende udviklingen i regnskoven.

Modsat den umiddelbare opfattelse skal vi altså ikke undgå tropisk træ for at bevare regnskoven. Vi skal tværtimod gå aktivt efter tropisk træ, mens vi sikrer, at træet kommer fra dokumenterede og ordnede forhold.

Det kan vi blandt andet gennem grundige Due Diligence-systemer og miljøcertificeringer som eksempelvis FSC (Forest Stewardship Council) eller PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification).

Dokumentationen skal vi træimportører stå garant for, hver gang der handles med træ fra os. Og overordnet set er vi i Danmark godt med, når det kommer til certificeret træ.

Det er tid til at tænke i nye baner for at passe bedre på og genskabe de tropiske skove

Camilla Hyldgaard Thomsen

Ifølge en rapport af NIRAS, på vegne af brancheforeningen Træ- og Møbelindustrien, så er cirka 83 procent af alt træ i Danmark, der enten anvendes til produktion eller købes til produktion eller byggeri, certificeret.

Blandt medlemmerne fra Dansk Træforening, hvis medlemmer står for størstedelen af det importerede træ, er denne andel oppe på 89 procent af det importerede træ.

På den måde medvirker vi allerede til at gøre bæredygtig skovdrift i regnskoven til en mere rentabel og attraktiv forretning til glæde for både regnskoven, verdens klima, dyrelivet og den lokale befolkning. Og også for alle os, der fortsat gerne vil kunne købe træ med ro i maven.

Og der er flere initiativer på vej blandt andet den kommende skovrydningsforordning, også kaldet EUDR. Forordningen skal fra sommeren 2025 være med til at sikre, at madvarer såvel som tømmer stammer fra områder, hvor der ikke er blevet ryddet skov for at gøre plads til landbrug.

Brugen af tropisk træ og bevarelse af regnskoven kan altså sagtens gå hånd i hånd. Det kan faktisk ligefrem være helt afgørende, hvis vi skal vende den negative udvikling og sikre en mere bæredygtig udvikling i regnskoven.

Så hvis du vil bidrage til at give regnskoven bedre vilkår - hvad enten du er privat forbruger eller brancheaktør - så bør du gå efter tropisk træ i stedet for at undgå det. Det er slet ikke så sort, som det lyder. Det er nærmere grønt.

13.januar: Af en tidligere version af indlægget fremgik det, at man på globalt plan mister knap 6 millioner hektar skov hvert år på grund af skovrydning, og at det svarer til at miste et område på størrelse med Portugal hvert andet år. Det er blevet korrigeret til 10 millioner hektar skov, hvilket svarer til at miste et område på størrelse med Portugal hvert år. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024