Ugen i dansk politik: Ghettoudspil og afgørelsens time for OK18

OVERBLIK: Nu er der to dage til deadline for at varsle storkonflikt, regeringen præsenterer udspil mod parallelsamfund, og årets pressefoto kåres. Få ugens politiske overblik her.

Der er i dag to dage til, at der enten skal være en aftale på plads i OK18-forhandlingerne eller varsles storkonflikt.
Der er i dag to dage til, at der enten skal være en aftale på plads i OK18-forhandlingerne eller varsles storkonflikt.Foto: /Ritzau/ Liselotte Sabroe
Christina Houlind

Velkommen til en ny uge i dansk politik.

OK18-uret tikker og nærmer sig hastigt deadline. Regeringen kommer med sit længe ventede udspil mod parallelsamfund.

Og så byder ugen på en række samråd. Blandt andet skal transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) stå skoleret i et samråd om de omdiskuterede bonusser, som Banedanmark har udbetalt til ledende medarbejdere.

Mandag
Vi starter ugen hjemme i Danmark med Dansk Folkepartis konference 'Rusland og Europa. Ny kold krig?' med Marie Krarup (DF) som ordstyrer. Blandt talerne er tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V).

Derudover behandler Retten i Lyngby sagen, hvor europaparlamentarikeren Morten Helveg Petersen (R) har stævnet to tidligere chefredaktører på Se og Hør, den såkaldte tys-tys-kilde og Aller Media for 250.000 kroner i erstatning for bladets overvågning af hans dankort gennem fire år.

I Tyskland holder forbundskansler Angela Merkels parti, CDU, partikongres for at godkende koalitionsaftalen med CSU og de tyske socialdemokrater, SPD. Senere på ugen holder SPD urafstemning om samme koalitionsaftale.

Københavnske fagforeninger har inviteret til demonstration foran Moderniseringsstyrelsen mellem 17 og 18.

Tirsdag
Tirsdagen byder på en række samråd. Blandt andet er skatteminister Karsten Lauritzen (V) indkaldt til en drøftelse om, hvordan indsatsen mod sort arbejde kan forbedres. Det sker i kølvandet af en analyse fra Dansk Byggeri, der viser, at der årligt mistes 11 milliarder kroner i tabte skatteindtægter.

Andre samråd: 

  • Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er kaldt i samråd om hævelse af danskernes middellevetid.
  • Ældreminister Thyra Frank (LA) er kaldt i samråd om arbejdsforhold i ældreplejen.

Så er der møde i folketingssalen, hvor en række love vil blive behandlet.

Tirsdag er også dagen, hvor De Økonomiske Råds formandskab kommer med vismandsrapporten Økonomi og miljø, 2018. Rapporten forventes at handle om reduktion af drivhusgasser fra landbruget, reduktion af CO2 fra personbiler og klimapolitik frem mod 2030.

EU27-landenes europaministre mødes også tirsdag i Bruxelles for at tale om Brexit.

Onsdag
OK18-forhandlingerne skal falde på plads i dag, hvis ikke det skal ende i en storkonflikt. Der er nemlig deadline for at varsle lockout eller strejke, hvis den skal træde i kraft 1. april, hvor de nuværende overenskomster for statslige, regionale og kommunale ansatte udløber.

Læs også

Også i dag er der samråd på programmet. I dag med børne- og socialminister Mai Mercado (K), som skal svare på spørgsmål om voldsramte kvinder, der afvises på landets krisecentre på grund af pladsmangel.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal også en tur i samråd onsdag. For dem drejer det sig om overfald på buschauffører.

Torsdag
Torsdag bliver dagen, hvor regeringen løfter sløret for det ghettoudspil, som statsministeren annoncerede i sin nytårstale. Det er allerede kommet frem, at udspillet blandt andet vil indeholde forslag om at fordoble straffen for kriminalitet begået i udsatte boligområder.

Der er også møde i folketingssalen, hvor en stribe lovforslag er til 3. behandling. Det gælder blandt andet forslaget om at ændre loven om friskoler og private grundskoler. Lovforslaget handler om en ny permanent tilskudsordning til inklusion på de frie grundskoler. Taksterne fastsættes, så tilskuddet aftrappes efter skolestørrelse. Det vil sige, at mindre skoler får større tilskud end store skoler.

Dagen byder også på en række samråd. Denne gang er det udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), der står for tur. Det drejer det sig om undervisning af børn indkvarteret på asylcentre og udrejsecentre i Danmark. Hun skal blandt andet redegøre for sin holdning til, at børn på udrejsecentre ikke har krav på at komme i folkeskole, og om hun har tænkt sig at ændre det.

Også transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) skal en tur i samrådsmøllen om de bonusser, som Banedanmark har udbetalt til ledende medarbejdere.

Andre samråd: 

  • Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skal i samråd om status for Danmarks indsats mod skadelig luftforurening.
  • Undervisningsminister Merete Riisager (LA) og uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) skal i samråd om overgangen fra det grønlandske til det danske uddannelsessystem.
  • Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) skal i samråd om ny model for realkreditlån.
  • Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) skal i samråd om Tyrkiets militære angreb på Afrin.
  • Udenrigsminister Anders Samuelsen skal også i samråd om status for Danmarks diplomatiske og handelsmæssige forbindelser til Indien.

Fra i dag og frem til søndag besøger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) Sydafrika. Besøget sker i anledning af, at Danmark er medvært for konferencen She Decides. Konferencen er et resultat af bevægelsen She Decides, som blev skabt, efter at USA valgte at trække støtten til organisationer, der arbejder og rådgiver om abort og prævention.

Derudover holder Dansk Energi konference om fremtidens energieffektivisering. Konferencens fokus er den kommende energiaftale.

Fredag
Inden Folketinget kan holde weekend er de sammen med regeringen og Europarådets Parlamentariske Forsamling medarrangør på en konference under overskriften Private and family life for LGBTI. Minister for ligestilling Karen Ellemann (V) holder åbningstalen, mens en række talere skal debattere og belyse emnet. Konferencen foregår på engelsk.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) åbner udstillingen Årets Pressefoto 2017. Det fejres med åbningsreception og prisoverrækkelse i Den Sorte Diamant. Der er 33 nominerede til prisen.

Weekend
Danske unge mellem 15 og 25 år kan lørdag og søndag få et indblik i EU-politik, når Ungdommens EU-topmøde 2018 løber af stablen på Christiansborg. Her bliver de unge tildelt forskellige roller i EU-systemet og skal derudfra forsøge at forhandle i et miljø, hvor 28 forskellige lande har hver deres interesser. En stribe politikere taler også hen over de to dage.

Udlands er der fyret op under en politisk interessant weekend. Blandt andet med det tyske socialdemokratis urafstemning om, hvorvidt partiet skal indtræde i en koalitionsregering med forbundskansler Angela Merkels borgerlige CDU. Resultatet af afstemningen forventes offentliggjort søndag.

Italienerne skal også til stemmeurnerne søndag, når de skal vælge et nyt parlament. Ud over centrumvenstrefløjen ledet af det nuværende regeringsparti kæmper Femstjernebevægelsen med komikeren Beppe Grillo i spidsen samt en konservativ fløj med tidligere premierminister og medieejer Silvio Berlusconi om at vinde regeringsmagten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00