Vælgerne forkaster boligpakker

MENINGSMÅLING: Boligpakkerne er ingen vindersag for hverken regeringen eller S-SF. Kun hver tredje vælger støtter forslagene om skatterabatter til boligkøberne. R og DF ryster på hovedet af de store partier.
Både økonomerne og vælgerne vender tommelfingeren ned til den boligpakke, som Løkke og Thorning insisterer på at få vedtaget.
Både økonomerne og vælgerne vender tommelfingeren ned til den boligpakke, som Løkke og Thorning insisterer på at få vedtaget. Foto: DR
Jørgen Skadhede
Hvis det stod til vælgerne, så blev regeringen og S-SF's boligpakker skrottet. De er langtfra imponeret af forslaget om at give boligkøberne rabat på ejendomsskatter og tinglysningsafgifter for i alt 1,5 milliarder kr. frem til udgangen af 2012.

Kun hver tredje vælger støtter sådan en boligpakke, mens 49 procent af dem siger nej tak. Det viser en meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget.dk.

Dermed er vælgerne på linje med økonomerne, der har haglet forslaget om en boligpakke ned. Som tidligere beskrevet her på Altinget.dk har en lang række økonomer med flere tidligere økonomiske overvismænd i spidsen kritiseret boligpakkerne for i bedste fald at være virkningsløse og i værste fald deciderede skadelige for boligmarkedet og dansk økonomi.

Og meningsmålingen viser, at både blå og rød bloks vælgere er enige om at dumpe den boligpakke, som både Lars Løkke Rasmussen (V) og Helle Thorning-Schmidt (S) har lovet.

R og DF river sig i håret
Hos både de Radikale og Dansk Folkeparti river de ledende politikere sig i håret over statsministerkandidaternes skakspil om boligpakkerne. Begge partier er imod boligpakken, og de er overbeviste om, at den ikke vil have en positiv effekt på økonomien.

Fakta
Alle vælgere
Ja: 33,5 pct.
Nej: 49,0 pct.
Ved ikke: 17,5 pct.

Rød bloks vælgere
Ja: 30,1 pct.
Nej: 48,6 pct.
Ved ikke: 21,2 pct.

Blå bloks vælgere
Ja: 37,2 pct.
Nej: 49,9 pct.
Ved ikke: 12,9 pct.

Målingen er foretaget af A&B Analyse på nettet på basis af 1.221 politisk repræsentativt udvalgte svarpersoner. Undersøgelsesperioden er 25/8 - 30/8 2011.


Kilde: A&B Analyse for Altinget.dk

"Det er tragisk, hvis vi ender med at bruge 1,6 milliarder kr. af statens penge på noget, som alle egentlig godt ved ikke har nogen effekt, bare fordi de to statsministerkandidater har fået sat hinanden skakmat," siger Kristian Thulesen Dahl, næstformand i Dansk Folkeparti.

"En skattelettelse på 20-25.000 kr. det næste år gør ikke, at man får solgt flere boliger. Det er en skattelettelse, man giver til dem, der har tænkt sig at købe alligevel eller til sælgerne, som måske skal sætte prisen mindre ned for at få solgt boligen. Det er penge lige ud af statskassen til nogen, der alligevel ville have handlet. Der er ingen, der har kunnet sandsynliggøre andet over for os. Og vi er blevet endnu mere overbevist om, at det var rigtigt af os at sige nej til den boligpakke," siger Kristian Thulesen Dahl.

Det er tragisk, hvis vi ender med at bruge 1,6 milliarder kr. af statens penge på noget, som alle egentlig godt ved ikke har nogen effekt, bare fordi de to statsministerkandidater har fået sat hinanden skakmat.

Kristian Thulesen Dahl (DF)
Næstformand

Og de Radikale er helt enige med DF i denne sag.

"Vi vil gerne have en vækstpakke, men vi foretrækker at investere i ting, der peger fremad, som for eksempel klimarenoveringer, frem for nyttesløse og måske endda skadelige boligpakker," siger finansordfører Morten Østergaard (R).

Uvist om boligpakken vedtages
Selvom meningsmålingerne helt klart siger, at V-K sammen med S-SF har flertal for boligpakken efter valget, så er det ikke givet, at den kommer. De Radikale vil i hvert fald kæmpe for, at den bliver droppet.

"Hvis det efterhånden går op for de store partier, der har sat hinanden i skak på dette område, at vælgerne sådan set helst vil være fri, så kan man vel få en realitetsdrøftelse af, om ikke den halvanden milliard kr. kunne bruges bedre," siger Morten Østergaard.

Hvis rød blok vinder valget, og de Radikale som ventet danner regering med S og SF, så vil han dog ikke give nogen garanti imod, at Radikale i sidste ende alligevel stemmer for boligpakken.

"Vi har sagt klart fra over for boligpakken fra dag et. Og jeg er glad for, at meningsmålingen viser, at vi sammen med mange økonomer har vundet debatten. Men efter et valg vil vi selvfølgelig forhandle med de andre partier og lytte til deres synspunkter. Derfor stiller vi ikke med ultimative krav eller garantier," siger Morten Østergaard.

Ingen garantier fra S
Boligpakkens skæbne kan meget vel komme til at afhænge af de forhandlinger om et regeringsgrundlag, som S-SF-R skal have efter valget, hvis rød blok vinder. Og Socialdemokraterne vil ikke love, at boligpakken rent faktisk bliver til noget.

Kan du garantere, at I vil fremsætte et lovforslag om en boligpakke, hvis I vinder valget?

"Nu bliver det meget hypotetisk. Hvem er med i en regering efter valget, hvem er ikke, og hvordan ser flertalsmulighederne ud. Jeg kan kun sige, hvad vi vil arbejde for politisk. Vi vil arbejde for at lette den meget sammenkrøllede situation, der er på boligmarkedet. Og det er boligpakken et middel til," siger Nick Hækkerup, næstformand i S.

Hverken økonomerne eller vælgerne vil have jeres boligpakke. Hvorfor insisterer I på, at det er en god idé?

"Fordi det store problem i dansk økonomi i øjeblikket er, at danskerne klogeligt holder pengene i lommerne, fordi de er utrygge ved deres arbejdssituation. Derfor er vi nødt til at få blødt op med fremrykning af offentlige investeringer, men også ved at prøve at hjælpe boligmarkedet gennem den nuværende krise," siger Nick Hækkerup.

Eks-spindoktor: Ikke nogen dårlig måling
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby.

Statsminister Lars Løkke Rasmussens tidligere spindoktor Søs Marie Serup Laybourn vurderer dog ikke, at meningsmålingen er nogen katastrofe for partierne bag forslaget.

"Den type af forslag skal man ikke regne med, at der vil være et stort flertal for i meningsmålinger. Når man ser på hele vælgerskaren, er det jo relativt få mennesker, der står lige nu og skal købe eller sælge en bolig. Derfor er 33 procent ikke noget dårligt tal," siger Søs Marie Serup Laybourn, der nu er direktør i kommunikationsbureauet By Serup og valgekspert hos DR.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00