Debat

Venstre: Aftale om parallelsamfund handler også om at bygge op

DEBAT: Parallelsamfundsaftalen rummer mere end nedrivning af almene boliger. Udfordringerne skal løses med sociale indsatser og initiativer, der skal tilpasses de enkelte boligområder, skriver Carsten Kissmeyer (V).

Medierne og nogle boligaktører har for meget fokus på den del af parallelsamfundsaftalen, der handler om nedrivningen af boliger, mener Carsten Kissmeyer (V).
Medierne og nogle boligaktører har for meget fokus på den del af parallelsamfundsaftalen, der handler om nedrivningen af boliger, mener Carsten Kissmeyer (V).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carsten Kissmeyer (V)
Boligordfører 

Selvom man skal "leve op til" nogle bestemte kriterier for at stå på ghettolisten, er det ikke ensbetydende med, at problemerne i de mest udfordrede almennyttige afdelinger i Danmark er de samme.

Udfordringerne i de enkelte boligområder er meget forskellige, og potentialet for salg, renoveringer, supplerende byggerier med videre er ligeledes af helt forskellig art.

Parallelsamfundsaftalen er andet end nedrivning
Medierne og visse boligaktører har i min optik haft alt for stort fokus på det absolut sidste greb i den vedtagne lovgivning, nemlig nedrivning af boliger i de berørte almennyttige boligafdelinger.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Det, synes jeg, er ærgerligt, eftersom parallelsamfundsaftalen rummer langt mere end ghettoområdernes fysiske omstændigheder.

Den tilbyder i høj grad også sociale indsatser og initiativer, der kan bidrage til at opløse områderne og integrere beboerne i det omkringliggende samfund.  

Parallelsamfundsaftalen er lavet ud fra et helhedsorienteret synspunkt. Det nytter derfor ikke noget kun at rive ned.

Carsten Kissmeyer (V)
Boligordfører

Min opfordring til de berørte kommuner og boligselskaber er derfor: Brug hele værktøjskassen kreativt, og lad jer gerne inspirere af hinanden. 

Viser der sig barrierer, som der ikke er taget højde for i aftalen, så lad os drøfte dem. Vi har jo et fælles ønske om at komme parallelsamfundene til livs, hvorfor vi selvfølgelig er lydhøre over for eventuelle problematikker.

Problematisk, hvis S fjerner kontanthjælpsloftet
Men jeg kan da godt se, at de sociale indsatser får svære kår, hvis Socialdemokratiet løber med sejren efter et kommende folketingsvalg og gør alvor af at fjerne kontanthjælpsloftet og hæve integrationsydelsen.

Nye tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at 60 procent af beboerne med ikkevestlig baggrund i ghettoområderne lever af offentlig forsørgelse.

Det er altså en af de helt centrale udfordringer i de belastede områder – en udfordring, der er fælles for alle områderne, og det er et stort problem, hvis Socialdemokratiet gør, som de har sagt, og fjerner hele incitamentet for beboerne at komme i arbejde.

Jeg får i hvert fald svært ved at se, hvordan vi når vores fælles mål om et Danmark uden parallelsamfund i 2030, hvis Socialdemokratiet i praksis reducerer værktøjskassen til nedrivnings- og omdannelsesinitiativer.

Hav målet for øje
Parallelsamfundsaftalen er lavet ud fra et helhedsorienteret synspunkt. Det nytter derfor ikke noget kun at rive ned. Der skal også bygges op, der skal omdannes og renoveres, og de boligsociale indsatser skal inddrages i langt højere grad.

Jeg håber derfor, at kommunerne og boligselskaberne vil gøre brug af hele den værktøjskasse, vi har sat frem til dem.

Og så håber jeg ikke, at Socialdemokratiet, hvis de får muligheden, vælger at modarbejde vores aftale ved at fjerne kontanthjælpsloftet og hæve integrationsydelsen.

Kun sådan sikrer vi, at der ikke længere eksisterer parallelsamfund i Danmark i 2030. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Kissmeyer

Fhv. MF (V), fhv. borgmester (V), kast-Brande Kommune
cand.oecon. (Aarhus Uni.), pædagogikum

0:000:00