Lars Løkke om EU uden briterne: ”Man vil gerne lytte til Danmark… men der er en risiko for, at vi glider ud i periferien”

INTERVIEW: Trump og Brexit har kun gjort EU endnu vigtigere for Danmark, siger statsministeren til Altinget. Men Storbritanniens exit tipper magtbalancen så meget, at Danmark og andre nordlige lande bliver tvunget til at tale med større bogstaver i debatten om Unionens fremtid. Fredag deltager Lars Løkke Rasmussen (V) i et EU-topmøde om netop den dagsorden.

Hvordan undgår Danmark at drukne i fremtidens Europæiske Union, når vores traditionelt nærmeste politiske allierede, Storbritannien, forlader samarbejdet? Når vores største handel afhænger af en eurozone, vi har undtaget os selv fra?

Kan danskerne stadig gøre sig gældende, skabe nye alliancer og få reel indflydelse på fremtidsplaner, som vil blive langt mere styret af franske og tyske drømme om mere Union?

Svaret er ja, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i et af sine sjældne, større interview om perspektiverne i europæisk politik for Danmark. Det bliver svært, for uden briterne ”mangler der jo et anker i den ene lejr”, siger han. Men Danmark har ikke den luksus at overveje andre veje frem end EU.

Login