Folketingskandidater kommer fra storbyerne

NYHED: Det er i storbyerne, kandidaterne til Folketinget findes. Det gælder alle partier på nær V og KD, der får en stor del kandidater fra landet.
De nye medlemmer af Folketinget skal findes i storbyerne, viser en undersøgelse, som Geomatic har foretaget for Altinget.dk.
De nye medlemmer af Folketinget skal findes i storbyerne, viser en undersøgelse, som Geomatic har foretaget for Altinget.dk.
Henrik TheilMarie Louise Gørvild
Foto: Geomatics aps

Opdatering med rettelser af enkelte tal samt overskrift (K til R)i sidste afsnit

Danskernes forskellighed afspejler sig ikke jævnt i folketingskandidaterne til det kommende valg, når man ser på, i hvilke områder kandidaterne bor.

En undersøgelse foretaget af Geomatic for Altinget viser, at en fjerdedel (24,8 pct.) af de opstillede kandidater passer i kategorien "Storbyliv". Denne type, der er draget af storbylivets mange tilbud, passer til gengæld kun på hver syvende (14,9 pct.) dansker.

Dokumentation
Grupperingerne stammer fra Geomatics kortlægning i "Mosaic 2007 Klassifikation Danmark" af statistiske oplysninger om danskerne.

Alene på basis af statistiske data beskrives danskerne i grupper, typer og segmenter.

                                   Typebeskrivelse efter boligområde:

A Boligejere med overskud:
En gruppe af relativt velhavende mennesker bosiddende i attraktive forstæder samt provinsbyer over hele landet. Her tænkes i frihed, friværdi og gøremål i fritiden.

B Komfort og hygge:
Gruppen af primært børnefamilier. Formuen er generelt middel, en del af den bundet i huset, som typen selv ejer. Gruppen er mest udbredt i provinsen i og imellem landsbyerne og de lidt større provinsbyer.

C Livet på Gården:
I gruppen findes både egentlige landmænd og udflyttere til landbrugsejendomme, der ikke har erhvervsmæssig tilknytning til landbruget.

D Velhavere:
Gruppen dækker nogle af landets mest velhavende husstande og familier. Velhaverne bor i byer, større eller mindre, i områder, hvor husene betegnes som liebhaveri og "lystejendomme".

E Fællesskab:
Gruppen rummer både lejligheder og række/kædehuse i byområder i hovedstadsområdet som i provinsen. Offentlig leje er det typiske ejerforhold. Nærvær og sammenhold sættes højt i beboelserne.

F Storbyliv:
Gruppen spænder fra unge nyetablerede familier med husstande i og omkring de største danske byer, over etablerede familier med job og familie, til ældre husstande med voksne enlige eller singler i leje- og andelsboliger.

Fælles er dog, at storbyen drager. Gruppen går ofte ud til arrangementer, biografen eller lign. Der bruges flere penge på kunst og kultur, og der stilles krav om høj kvalitet i indkøb og i den offentlige sektors forvaltning af danske værdier.

G Seniorer:
Denne gruppe rummer mange forskellige holdninger og tendenser, hvad angår baggrund og erfaringer fra arbejdsmarkedet, stillingtagen til moderne virkemidler og løsninger. Dog er der fællestræk. Vil man se noget er det direkte fra tv-skærmen eller optagelser fra tv.

30 pct. bruger ikke pc til underholdning eller informationssøgning, dertil har mange ikke mobiltelefon.

H Unge på Vej:
Gruppen rummer unge fra hele landet, der bor på kollegier og lignende i og omkring universitetsbyer og andre større provinsbyer. Gruppen er typisk under uddannelse uden de store personlige formuer. 


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00