Lobbyister i Danmark mangler professionalisme

LOBBYISME: Danske lobbyister har let adgang til lovgivningsprocessen men mangler stadig professionalisme, viser ny rapport.
Morten Øyen
I en ny rapport af det internationale konsulentfirma Burson-Marsteller, fremgår det, at lobbyister i Danmark har det markant lettere end i andre EU-lande. Ifølge rapporten, der bliver offentliggjort i dag kl. 12 i Bruxelles, scorer Danmark højest blandt de EU-lande undersøgt i rapporten, når det gælder adgang til at påvirke lovgivningsprocessen.

Hele 39 procent af de adspurgte embedsfolk føler sig ligefrem "forpligtet" til at lytte til lobbyister. Dette er næsten dobbelt så højt som gennemsnittet for landene i undersøgelsen, som ligger på 21 procent.

"Dette er ikke overraskende" siger Mads Christian Esbensen, ekstern lektor i Public Affairs på Københavns Universitet. Danmark har en tradition for åbenhed og at lytte til alle berørte parter i lovgivningsarbejdet, fortæller han.

"Rapporten er ikke videnskabelig, men skitserer helt klart billedet," siger Mads Christian Esbensen. "Men når det gælder forskning af lobbyisme og public affairs, så er Danmark meget tilbage sammenlignet med f.eks. USA. På den front er Danmark stadig i Korsbæk" siger han.

Ønsker større professionalisme
Direktør i Burson-Marsteller Danmark, Kim Larsen, er for så vidt enig:

"I Danmark er lobbyisme en relativ ung disciplin, mens lande hvor det er blevet en mere formel disciplin som i Bruxelles, Washington og London, der er der en helt anden professionalisme omkring det" siger han.

Kim Larsen understreger, at undersøgelsen viser, at der er et større behov for professionalisme blandt lobbyister i Danmark:

"Politikerne lovgiver mere og mere, de blander sig mere og mere, og det får flere og flere til at søge indflydelse på den politiske proces. Der er flere virksomheder det går op for, at de vil søge indflydelse på den politiske proces, og det gør selvfølgelig, at kampen om opmærksomhed bliver sværere og sværere", siger han.

Undersøgelsen peger bl.a. på, at professionelle lobbyister skal være mere transparent og kende det politiske spil. Undersøgelsen viser, at blandt de adspurgte politikere og embedsfolk mener over en tredjedel at lobbyisterne ikke er transparente, og 55 procent mener, at lobbyisterne ikke forstår lovgivningsarbejdet tilstrækkeligt.

Ifølge Kim Larsen må lobbyisterne derfor dygtiggøre sig:

"Hvis man skal vinde kampen om indflydelse, så skal man være professionel. Og det tror jeg kommer vi til at se mere i Danmark" siger han.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Christian Esbensen

Partner, Policy Group
cand.scient.pol. (Københavns Uni.), ba i kommunikation (CBS 2006)

Kirsten Bagge Nielsen

Formand, Simian
cand.polit. (Københavns Uni. 1989)

0:000:00