Uro om formandsstolen i Folketinget

NYHED: Samarbejdet knirker i toppen af folkestyret. Magelighed og selvpromovering skal nu diskuteres i Folketingets Præsidium.
Der har været spekuleret i, om den sygdomsplagede og nu afdøde Svend Auken (S) har været årsag til, at tingsekretærerne måtte tage flere vagter i foråret 2009. Den påstand er der intet belæg for i optællingen, da daværende næstformand Auken tog 21 vagter i foråret 2007 og 23 i foråret 2009. Research: Altinget.dk.
Der har været spekuleret i, om den sygdomsplagede og nu afdøde Svend Auken (S) har været årsag til, at tingsekretærerne måtte tage flere vagter i foråret 2009. Den påstand er der intet belæg for i optællingen, da daværende næstformand Auken tog 21 vagter i foråret 2007 og 23 i foråret 2009. Research: Altinget.dk.Foto: Altinget.dk
Ole Hall

Vi har ikke en snus at skulle have sagt. Vi får bare lov til at tage slæbet, når der er travlt.

Pernille Frahm
Tingsekretær, folketingsmedlem (SF)
Fakta
Det får præsidiemedlemmer:
For sin indsats får formanden lige så meget i løn som statsministeren, hvilket vil sige 1,5 mio. kr. årligt plus pension. Formanden har desuden adgang til egen lejlighed på Christiansborg, privatchauffører og biler på Folketingets regning.

Foruden normalt folketingsvederlag på 583.000 kroner årligt plus pension får de fire øvrige præsidiemedlemmer adgang til egen lejlighed på Christiansborg.

De fire tingsekretærer får folketingsvederlaget plus pension. 


Kilde: Kilder: Altinget.dk, stm.dk og ft.dk
Et usædvanligt opgør om formandsstolen er brudt ud i Folketingets øverste ledelse. Politikerne er blevet uenige om, hvem der skal lede møderne i folketingssalen og hvornår. Midt i uenighederne står Folketingets formand Thor Pedersen (V), som har haft det ærefulde og velbetalte hverv siden efteråret 2007.

Magelighed og muligheden for personlig profilering har været afgørende for, hvornår Thor Pedersen og de øvrige medlemmer af Folketingets Præsidium har ønsket at passe arbejdet i folketingstolen, lyder kritikken.

De har i for høj grad sneget sig uden om de møder i folketingssalen, som har ligget sent på dagen eller været uden mediedækning. Thor Pedersen og de øvrige præsidiemedlemmer - som tæller politiske sværvægtere som Helge Adam Møller (K), Holger K. Nielsen (SF) og Søren Espersen (DF)- er ellers blevet tildelt en attraktiv lejlighed på Christiansborg hver. Det er netop sket for, at de kunne stå til rådighed.

"Trælse vagter"
Kritikkens afsendere er de tingsekretærer, der - uden privilegier og indflydelse i ledelsen - er blevet bedt om at tage flere vagter i folketingsstolen.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00