S står til at overtage formandspost i KL

BAGGRUND: Ifølge den sidste prognose fra Altinget.dk før kommunalvalget vil flertallet i KL's bestyrelse skifte. Jan Trøjborg og Erik Nielsen er favoritter som ny formand.
Den nuværende KL-formand, Erik Fabrin (V), må regne med, at han skal afløses af en socialdemokrat. Indtil fredag var nuværende næstformand Anker Boye favorit til at overtage Fabrins post, men Boye har nu meldt fra.
Den nuværende KL-formand, Erik Fabrin (V), må regne med, at han skal afløses af en socialdemokrat. Indtil fredag var nuværende næstformand Anker Boye favorit til at overtage Fabrins post, men Boye har nu meldt fra.Foto: Altinget
Morten Øyen
Fakta
Mandater fordelt i KL's bestyrelse 2006-2010:

Socialdemokraterne 7
SF 1
Radikale Venstre 1
Venstre 5
Konservative 2
Dansk Folkeparti 1

Kilde: www.kl.dk

Altinget.dks sidste prognose før kommunalvalget tegner SF som den store vinder. Men da Socialdemokraterne samtidig kun står til en mindre tilbagegang, vil flertallet i KL's bestyrelse tippe til Socialdemokraternes fordel.

Det vil igen betyde, at KL's indflydelsesrige formandspost igen vil komme på Socialdemokraternes hænder.

Ved det seneste valg blev Radikale Venstres Holbæk-borgmester Jørn Sørensen "tungen på vægtskålen", der sørgede for, at Venstres Erik Fabrin kunne fortsætte som KL-formand.

Men med den seneste prognose står Radikale Venstre til at miste sit mandat i bestyrelsen, og samtidig går Venstre tilbage, hvilket vil sikre et flertal alene mellem SF og Socialdemokraterne.

Feltet mindskes
Internt i KL var favoritten som ny socialdemokratisk KL-formand Århus-borgmester Nicolai Wammen, som står til et overvældende godt valg i Århus. Men Wammen ønsker ikke formandsposten - til Jyllands-Posten har han afvist posten og sagt, at han vil hellige sig Århus og borgmesterposten dér.

Det betyder, at Socialdemokraternes felt er nede på to: Rødovre-borgmester Erik Nielsen samt Horsens-borgmester og tidligere minister Jan Trøjborg. Den nuværende næstformand i KL og borgmester-kandidat i Odense, Anker Boye, har også været med i feltet, men han afviste fredag, at han kandiderede. 

Selvom Erik Nielsen sidder tungt på borgmesterposten i Rødovre og er med i formandskabet af KL, er Jan Trøjborg favorit. Horsens anses som et bedre afsæt end Rødvovre, men frem for alt anses Trøjborg for kompetent og har mere landspolitisk gennemslagskraft efter at have være minister i næsten ni år.

Alligevel kan Rødovre-borgmesteren ikke helt afskrives. Erik Nielsen kan ganske vist fremstå lidt anonym og embedsmandsagtig, men den type er før set som formænd for KL. Man kan her blot tænke på en mand som Venstres Evan Jensen, der i mange år var KL-formand.

Ingen overraskelser
Den nye formand skal givetvis findes inden for den socialdemokratiske gruppe i KL's bestyrelse. Denne vurdering bygger på, at der ikke har været nogen overraskelser "udefra" til KL's formandspost ved de seneste mange valg. Derfor ligner det et socialdemokratisk valg mellem Erik Nielsen og Jan Trøjborg.

Bestyrelsen og formanden for KL vælges 18.-19. marts 2010 ved "Kommunalpolitisk Topmøde" i Aalborg Kongres & Kultur Center.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00