Venstres grønne troværdighed på prøve

COP15: Løkkes manøvremuligheder er blevet indskrænket efter klimatopmødet. Alligevel vil han ikke blive straffet af vælgerne, mener politisk kommentator Helle Ib.
Lars Løkkes og Venstres grønne profil kommer til at stå sin prøve efter klimatopmødets resultat, vurderer B.T.s politiske kommentator Helle Ib.
Lars Løkkes og Venstres grønne profil kommer til at stå sin prøve efter klimatopmødets resultat, vurderer B.T.s politiske kommentator Helle Ib.Foto: Kristian Aaskov Nielsen / Altinget.dk
Kristian Aaskov NielsenIda Skytte

Man har Dansk Folkeparti og Bjørn Lomborg, som nu med rette kan sige, at FN ikke er i stand til at levere. Hvorfor skal vi danskere så gøre meget mere?

Helle Ib
Politisk kommentator, B.T.

Når tømmermændene har lagt sig efter den udvandede klimaaftale, vender statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) atter tilbage på den indenrigspolitiske scene.

På trods af det sparsomme resultat mener B.T.s politiske kommentator Helle Ib ikke, at det kommer til at koste regeringspartiet Venstre betydeligt i meningsmålingerne. Til gengæld kommer partiets relativt nye grønne profil til at stå sin prøve, vurderer hun.

"Venstre har det særlige problem, at det kun er inden for de seneste få år, at partiet for alvor har slået ind på den grønne linje. Det har virket en lille smule utroværdigt. Det er få år siden, at Lomborg var den bedste ven, og mange delte holdninger med Thor Petersen," siger Helle Ib.

Hun vurderer at Lars Løkke Rasmussen fremadrettet skal stå fast på den grønne profil for ikke at miste troværdighed.

"Det betyder, at Lars Løkke i hvert fald ikke skal fjumre rundt, hvis der kommer ting, som har med klima og energi, på dagsordnen. Det kan være temaer såsom forskning af vindmøller eller investeringer i, hvordan tilskudsordninger skal skrues sammen," siger Helle Ib.

Konflikt med skeptikerne
Når det er sagt, skal Lars Løkke bevæge sig på en knivsæg mellem den grønne troværdighed og de skeptikere, som han i det daglige er afhængige af: Dansk Folkeparti.

"Man har Dansk Folkeparti og Bjørn Lomborg, som nu med rette kan sige, at FN ikke er i stand til at levere. Hvorfor skal vi danskere så gøre meget mere?" lyder det fra Helle Ib.

"På den ene side har han brug for at vise noget troværdighed - at regeringen mener det med klimaudfordringerne alvorligt. På den anden side bliver det sværere for ham at lave nogle tiltag, som går ud over erhvevslivets konkurrenceevne og danskernes personlige frihed, for hvad hjælper det, så længe USA og Kina ikke vil bevæge sig mere, end de gør? Det indsnævrer klart hans handlemuligheder."

Hun mener, at der nu er opstået et vakuum, som vil bestå, frem til der kommer noget mere forpligtende i 2010. Før det sker, mener hun, at det bliver det svært at overbevise det hjemlige publikum og Dansk Folkeparti om, at Danmark skal gå forrest.

Det kan falde tilbage på statsministeren.

"Hvis der breder sig en opfattelse af, at det hele tiden har været noget halvhjertet fra Lars Løkke, så vil han - uanset om det er fair - få skyld for at have del i fiaskoen på COP15. Når der er klimaspørgsmål på dagsordenen, så skal han som regeringschef vise, at Danmark mener det rigtigt. Det er klart, at det kolliderer med det andet. Politisk bliver det sværere at få noget igennem, fordi det er åbenlyst for enhver, at det er en dråbe i havet, hvad Danmark kan levere, når resten af landene ikke er med. Det er et dilemma for ham," siger Helle Ib.

Ingen vælgerlussing
Hun vurderer, at Venstre næppe kommer til at gå tilbage i meningsmålingerne.

"Hvis de gør, så bliver det kun 1-2 procentpoint. De billeder, vælgerne har set fra Bella Center, er ikke til ug. Man ser en groggy, halvsvedende Lars Løkke, der virker forvirret og lidt vrissende indimellem. Han har ikke haft en statsmandsudståling, men jeg tror ikke, vælgerne vil straffe ham, fordi man har set, at den politiske opgave har været for umulig," siger Helle Ib, der ikke mener, at der er fagligt belæg for at påklistre Lars Løkke topmødets halvhjertede resultat.

"Der skal man være meget naiv for at kunne tro, at Lars Løkkes ageren har kunnet gøre meget fra eller til. Jeg tror ikke, der er nogen, der kan slippe afsted med at bebrejde ham det dårlige resultat," siger Helle Ib.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00