Genbrugsbog til risalamanden

ANMELDELSE: Troels Mylenbergs portrætter af Danmarks partiledere i "De Forreste" er harmløse, men desværre også ret kedelige.
Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt er den næstlængst siddende partileder i Danmark. Portrætbogen "De Forreste" om de danske partiledere kommer dog ikke ind under huden på Thorning-Schmidt.
Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt er den næstlængst siddende partileder i Danmark. Portrætbogen "De Forreste" om de danske partiledere kommer dog ikke ind under huden på Thorning-Schmidt.Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Niels Th. Dahl
Foto:
Foto:

Interviewet med Thorning-Schmidt kommer således aldrig ned bare i nærheden af den socialdemokratiske leders politiske grundlag. Hun får i stedet sagt, at hun "trives med at gå forrest", og at hun "godt kan lide at være med til at bestemme og få opbakning til det". Men hvorfor hun er socialdemokrat, eller hvad hun egentlig forstår ved at være det, når hun aldrig rigtig ind til.

Niels Th. Dahl
Journalist

 

Hvem er den danske partileder, der har siddet på sin post i længst tid?

Jo, den er en af de nemme. Det er jo Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, der har været sit partis leder helt siden 1995.

Men hvem har egentlig næstlængst anciennitet som partileder?

Ja, den er lidt sværere. Men svaret er, at det faktisk er ingen andre end Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt, selv om hun først blev partiformand for kun ca. fire et halvt år siden. Siden foråret 2005 er hele det politiske lederskab i Danmark - med undtagelse af Dansk Folkeparti altså - blevet skiftet ud.

Kollektivt partilederportræt
Dén iagttagelse gjorde den nu tidligere politiske journalist på Berlingske Tidende Troels Mylenberg sig allerede i sommer i år. Han lavede derfor en større interviewserie i avisen hen over sommeren med alle de nuværende danske partiledere - og denne interviewserie er nu blevet optrykt som bogen "De Forreste" - et slags kollektivt portræt af Danmarks politiske lederskab. Eneste tilføjelse i forhold til avisinterviewene er et nyt lille forord fra forfatteren om hver enkelt interviewperson.

Idéen om en samlet fremstilling af de otte danske partiledere er faktisk rigtig god. Det er i sandhed tankevækkende, at så mange politiske ledere er blevet skiftet ud, særligt, når man tænker på, at dansk politik i sin substans fortsat kører ad nøjagtigt samme spor som for otte år siden. Der er således fortsat VKO-flertal, højt på dagsordenen står stadig udlændinge- og retspolitik, og udsigten til dagpenge- eller arbejdsmarkedsreformer er stadig særdeles lange.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00