Delte følelser for Foghs indsats på arbejdsmarkedet

EFTERMÆLE: Aktørerne på arbejdsmarkedet er splittede om Foghs regeringstid. Til gengæld er de ikke i tvivl om, hvor den nye statsminister primært skal tage fat.
Tidl. statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) overdrager ledelsen af Danmark til Lars Løkke Rasmussen. Han arver en økonomisk krise, som skal løses, men arbejdsmarkedets aktører råder ham desuden til at ruste landet til situationen efter krisen.
Tidl. statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) overdrager ledelsen af Danmark til Lars Løkke Rasmussen. Han arver en økonomisk krise, som skal løses, men arbejdsmarkedets aktører råder ham desuden til at ruste landet til situationen efter krisen.
Torbjørn Næs Bertelsen

Det, der har været karakteristisk for Foghs æra, har været en omstilling af Danmark til et globalt konkurrencedygtigt land. Det er en uvurderlig indsats, som startede tidligt i regeringsperioden. Omstillingsparathed og flexicurity er nøgleord. Hele det tankesæt, han har stået for omkring globaliseringen, har trukket lange og dybe spor for Danmark.

Jørn Neergaard Larsen
Adm. direktør, Dansk Arbejdsgiverforening

Efter syv et halvt år, hvor Anders Fogh Rasmussen (V) har fastlagt kursen for Danmark, er skiftet i Statsministeriets hjørnekontor en anledning til at gøre status over, hvad der er sket på arbejdsmarkedsområdet.

Gennem de seneste syv et halvt år har regeringens beskæftigelsespolitik gentagne gange været til debat. For meget pisk og for lidt gulerod, har kritikken ofte lydt, men Fogh-regeringens resultat på ledighedsområdet har givet genlyd.

For få år siden troede ingen på, at arbejdsløsheden kunne komme under 50.000 ledige. Det gjorde den med det historiske lavpunkt i juni 2008 med 47.000 ledige.

For LO's formand, Harald Børsting, vil Foghs regeringstid i nogen grad blive karakteriseret ved en lav ledighed.

"Som fagbevægelse er det altid glædeligt, at der er arbejde til medlemmerne. Man kan sige, at den generelle økonomiske udvikling har gjort, at der har været rigtig mange job. Jeg må bare sætte spørgsmålstegn ved, om det er regeringens skyld," siger Harald Børsting til Altinget.dk.

Han mener, der er grund til kritik af, at regeringen ikke har brugt den gunstige økonomiske situation mere aktivt.

"Jeg mener ikke, man har benyttet den gode økonomi til at give udsatte grupper nogle kompetencer, så de kan klare sig i fremtiden. Man har i den grad forsømt at lave nogle strukturforandringer, som kunne pege mod bedre opkvalificering og omskoling," fastslår LO's formand.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00