R til kamp for sine kommunale skanser

KOMMUNALVALG: De Radikale er klar med ambitiøst succeskriterium, men erkender, at det kan blive svært at holde på borgmesterposten i København.
Morten Østergaard mener, at et radikalt succeskriterium er at holde repræsentationen i kommunerne.
Morten Østergaard mener, at et radikalt succeskriterium er at holde repræsentationen i kommunerne.Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Kristian Aaskov Nielsen
NYBORG: De Radikale skulle gerne holde neglene fast i bordkanten, når der er kommunalvalg i november. Det mener næstformand i den radikale folketingsgruppe Morten Østergaard.

"Et succeskriterium er, at vi fastholder repræsentationen de steder, hvor vi er i dag. Det ved vi godt er svært, og jeg vil heller ikke sætte tal på," siger Morten Østergaard i forbindelse med partiets landsmøde på Fyn i weekenden.

Morten Østergaard erkender, at målsætningen er ambitiøs set i forhold til partiets placering i meningsmålingerne.

"Vi er også godt klar over, at vi ikke ligger lige så lunt i svinget, som vi gjorde i 2005. Derfor skal der arbejdes mere for at sikre radikal repræsentation," siger næstformanden.

Det er kendt, at befolkningens tilslutning på landsplan har en betydelig effekt til kommunalvalget (se link til Altinget.dks friske prognose). Derfor peger Morten Østergaard også på, at folketingsgruppen har et stykke arbejde at levere.

"Det bedste, vi kan bidrage med fra folketingsgruppen, er, at vi står stadig stærkere på landsplan. Hvis man ser over de seneste måneder, så er vi på en opadgående kurve nu. I de seneste målinger ligger vi omkring vores valgresultat. Hvis vi kan forbedre det frem til den 17. november, så er det et substantielt bidrag," siger han.

Københavnsk borgmesterpost er i fare
Københavns teknik- & miljøborgmester, Klaus Bondam (R), måtte hen over sommeren se sin forvaltnings økonomiske problemer trække en del spalteplads i diverse aviser. Forvaltningen havde haft mere end svært ved at betale sine regninger.

Spørgsmålet er nu, om De Radikale skal betale tilbage i mandater, når vælgerne gør deres regning op den 17. november. Morten Østergaard håber, at det kommer til at dreje sig om politik.

"Trafik og miljø er så vigtigt for københavnerne, at vi mener, vi står med rimelige chancer. Men som alle andre steder er vi udfordret af, at vi ikke står så stærkt," siger han og fortsætter:

"Derfor bliver det også med næb og klør, hvis vi skal holde fast i en borgmesterpost i København."

Formand: Vi skal give den en skalle
De Radikale valgte ny landsformand ved deres netop overståede landsmøde på Nyborg Strand. Den nye landsformand Klaus Frandsen mener, at billedet i København er meget broget, hvilket gør det svært at spå om valgets udfald.

"Billedet er enormt kompliceret i København, fordi der er ny overborgmesterkandidat og en stribe borgmestre med historier om dårlig forvaltning af økonomien. Klaus Bondam er den, der har fået turen senest, og det kan måske spille en rolle," vurderer den nyvalgte formand over for Altinget.dk.

Klaus Frandsen tvivler heller ikke på, at de landspolitiske målinger har en indflydelse på kommunalvalget. Han mener dog, at billedet er mere nuanceret.

"Der er stor styrkeforskel på De Radikale forskellige steder. Der er nogen steder, hvor vi står til fremgang, og andre steder, hvor vi ikke står så godt. Det er vi ved at kigge på, og vi skal ind og give den en skalle de steder, hvor vi ser lidt sårbare ud," siger Klaus Frandsen.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00