Bløde temaer betyder mest for venstrefløjen

MENINGSMÅLING: Mens økonomi, udlændinge og kriminalitet er i top hos VKO-vælgerne, topper sundhed, ledighed og folkeskole på venstrefløjen. Der er også stor forskel på prioriteringerne mellem aldersklasser og køn.
Helle Thorning-Schmidt: Vælgere, der foretrækker hende som statsminister, er mest optagede af arbejdsløshed og sundhed, mens Lars Løkke Rasmussens vælgerkorps peger på økonomi og skat som de vigtigste temaer.
Helle Thorning-Schmidt: Vælgere, der foretrækker hende som statsminister, er mest optagede af arbejdsløshed og sundhed, mens Lars Løkke Rasmussens vælgerkorps peger på økonomi og skat som de vigtigste temaer.Foto: Altinget/Henrik
Erik Holstein

Mens den økonomiske politik er det mest afgørende politiske tema for mændene, er det så udpræget sundhedspolitikken, der har størst betydning for kvindernes stemmeafgivning. Og mens de yngste vælgere peger på folkeskolen som det vigtigste, er det i alle aldersgrupper over 35 sundheden, der topper.

Det er blot et udpluk af de eksempler, der viser den store afvigelse i prioriteringen af politiske temaer mellem forskellige vælgergrupper. Resultatet fremgår af en ny meningsmåling udført af A&B Analyse for Altinget.dk. I undersøgelsen har vælgerne skullet krydse af ved de tre politiske temaer, der vil have størst betydning for deres stemmeafgivning med næste folketingsvalg.

Følger traditionel skillelinje
Forskellen på prioriteringerne følger i vidt omfang den gamle (fordelingspolitiske) skillelinje mellem højre- og venstrefløjen.

Dokumentation

Hvilke politikområder er vigtigst for din stemmeafgivning ved næste folketingsvalg? (afkryds de 3 vigtigste områder)

Rød blok:

 EL SF S RV
1. Arbejdsløshed1. Sundhed 1. Sundhed 1. Økonomi 
2. Klima2. Arbejdsløshed2. Arbejdsløshed2. Arbejdsløshed
3. Sundhed3. Folkeskole3.Økonomi3. Sundhed

Blå blok:

LA VDF 
1. Skat 1. Økonomi1. Økonomi1. Udlændinge 
2. Økonomi 2. Kriminalitet2. Skat 2. Kriminalitet
3. Sundhed 3. Skat3. Sundhed3. Sundhed

A&B-målingen er foretaget på nettet på baggrund af 1069 repræsentativt udvalgte svarpersoner. Undersøgelsesperioden er 28/10 til 2/11.

Grafik: Torsten Hertig


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00