Konservative mangler konservatisme

PARTI: Konservatives vælgerkrise handler ikke kun om Lene Espersens ferier. Problemerne stikker dybere og er udtryk for, at partiet har mistet sine traditionelle mærkesager til andre partier, mener eksperter.
Lene Espersens udfordringer som formand er ikke kun personlige, de er i høj grad også politiske. For de Konservative har mistet mange af deres traditionelle mærkesager til andre partier, mener eksperter.
Lene Espersens udfordringer som formand er ikke kun personlige, de er i høj grad også politiske. For de Konservative har mistet mange af deres traditionelle mærkesager til andre partier, mener eksperter.Foto: Ole Toft/Altinget.dk
Peter Baggesgaard Hansen

Konservative har mistet den platform i forhold til vælgerne, som de historisk set har haft. Der er simpelthen andre partier i det partipolitiske landskab idag, der er mere konservative end de Konservative målt på de traditionelle konservative mærkesager.

Lars Hovbakke Sørensen
Lektor i historie og ekspert i dansk politik
Fakta

Sådan indledes Det Konservative Folkepartis første politiske program(1916):

  • Hævdelse af Folkets nationale Selvbestemmelsesret.
  • Fremme af dansk Erhvervsliv med Hævdelse af den private Ejendomsret og den selvstændige Nærings frie Udøvelse.

Lars Hovbakke Sørensen mener, at netop de to kerneområder er blevet overtaget af andre partier. Blandt andet af Dansk Folkeparti som det nye nationale parti og Liberal Alliance som erhvervslivets parti.

Således indledes Dansk Folkepartis nuværende principprogram:

Dansk Folkepartis formål er at hævde Danmarks selvstændighed, at sikre det danske folks frihed i eget land samt at bevare og udbygge folkestyre og monarki.

Konservatismen falmer hos Konservative. Det mener to eksperter, som vurderer, at de Konservatives aktuelle krise stikker dybere end Lene Espersens ferieture.

"Konservative har mistet den platform i forhold til vælgerne, som de historisk set har haft. Der er simpelthen andre partier i det partipolitiske landskab i dag, der er mere konservative end de Konservative målt på de traditionelle konservative mærkesager," siger lektor i historie og ekspert i dansk politik, Lars Hovbakke Sørensen.

Den vurdering er politisk kommentator og tidligere pressechef for de Konservative Niels Krause-Kjær enig i. Begge peger de på, at Konservative igennem de sidste 20-30 år er blevet mindre konservative på en række kerneområder, og at man på samme tid har forsømt at forny partiet. Derfor mener de, at det er et klogt træk, at de Konservatives folketingsgruppe netop har udarbejdet et debatoplæg, som skal munde ud i et nyt holdningsprogram.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00