Debat

Alternativet: Alle vinder, når vi spiller med åbne kort i valgkamp

DEBAT: For at genoprette tilliden til politikere vil Alternativet give vælgerne mulighed for at se partiet over skulderen i valgkampen − både på gode og dårlige dage, skriver Oliver Riel og Toke Lotz fra Alternativet.

Alternativet vil genoprette tilliden til politikerne i deres valgkamp, skriver partiets kreativt ansvarlige, Oliver Riel og Toke Lotz.
Alternativet vil genoprette tilliden til politikerne i deres valgkamp, skriver partiets kreativt ansvarlige, Oliver Riel og Toke Lotz.Foto: Fra dokumentaren Uffe mod magten
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Oliver Riel og Toke Lotz
Kreativt ansvarlige, Alternativet

Gennemsigtighed og inddragelse har altid været værdimæssige omdrejningspunkter for Alternativet.

Vi har blandt andet fået indført muligheden for at stille borgerforslag i Folketinget, vi har indført medlemsmandat, hvor vores medlemmer kan bestemme, hvad vores folketingsmedlemmer stemmer i folketingssalen, vi har live-streamet vores gruppemøder, og vi skriver mediedeklarationer om vores samarbejde med medierne.

Uffe mod magten
I direkte forlængelse af disse tiltag har vi for nyligt lanceret et koncept, der vil kendetegne den måde, vi ønsker at lave valgkamp på i 2019.

Fakta
Partisekretærernes valgdebat 
Er partierne klar til valgkampen? Det har Altinget spurgt folketingspartiernes partisekretærer eller tilsvarende om. Hver uge bringer vi et indlæg fra ét af partierne, der sætter fokus på forberedelser og strategier op til valget. Følg med på Altinget: christiansborg, og bliv blandt andet klogere på, hvilke nye tendenser vi skal holde øje med, hvordan man forbereder en god valgkamp, hvilken rolle medierne spiller, og hvordan man vinder en dagsorden med sin kampagne. 

Mød panelet her:
- Claus Richter, partisekretær i Venstre
- Jan Juul Christensen, partisekretær i Socialdemokratiet 
- Søren Vandsø, generalsekretær i Konservative
- Mikael Ballegaard Gotfredsen, direktør i Liberal Alliance
- Lars Beer Nielsen, sekretariatschef i Radikale Venstre
- Toke Lotz og Oliver Riel, kampagneledere i Alternativet 
- Nils Brøgger Jakobsen, kampagneleder i SF
- Enhedslisten 

FAKTA

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Hver fredag op til valget og under selve valgkampen udkommer et afsnit i behind-the-scenes-dokumentarserien Uffe mod magten på vores Youtube-kanal, hvor seerne kan komme med Uffe Elbæk på arbejde på en given dag hver uge.

Her kan man få et personligt indblik i livet som statsministerkandidat og politisk leder og opleve en hverdag, der både er sjov, krævende og uforudsigelig.  

Vi håber, at serien kan hjælpe med at afmystificere det politiske spil, der foregår bag de tykke mure på Christiansborg og samtidig give vælgerne et personligt indblik i livet som toppolitiker.

Vi ønsker nemlig at give vælgerne en mulighed for at forstå de daglige politiske mellemregninger, der fører frem til de konklusioner og prioriteringer, som vælgerne ellers kun hører om i medierne.

Det var også derfor, at vi forud for lanceringen af Alternativet i 2013 gav en journalist adgang til alle møder og vores mails, så man kunne se os over skulderen på såvel gode som dårlige dage.

Og nu gør vi det så med kamera − og hvordan eksperimentet ender, det ved vi ikke. Vi synes blot, at det er vigtigt at kaste os ud i det.  

For at sikre en så nuanceret fremstilling af virkeligheden som muligt, har vi bedt to eksterne dokumentarister om at filme og klippe afsnittene, og vi forsøger at blande os så lidt i de redaktionelle valg som muligt. Dokumentaristerne har fuld adgang til Uffe Elbæks kalender, og Uffe Elbæk ser ikke afsnittene igennem, før de udkommer.

Vi er naturligvis bevidste om, at der i ethvert redigeret format eksisterer et potentiale for en stiliseret fremstilling af faktiske forhold. Hvorvidt man mener, at det er hudløs ærlig politisk kommunikation eller manipuleret virkelighed, er op til den enkelte seer.

Politikere er bedre end deres rygte
Men det er vores håb, at vi med Uffe mod magten kan skubbe yderligere til den helt nødvendige afmystificering og menneskeliggørelse af det politiske system, der for alt for mange vælgere er blevet utroværdigt, fjernt og elitært.

Uffe mod magten er symptomatisk for, hvordan vi gerne vil tilgå valgkampen. Vi tror på, at alle vinder, når vi spiller med åbne kort og tør vise de personlige og professionelle mellemregninger i politiske beslutninger.

I Alternativet tror vi i hvert fald på, at det er en nødvendighed, hvis vi skal bruge valget i 2019 til at genoprette befolkningens tillid til politikere.

Sociale medier og live-streaming er værktøjer, der har gjort det nemt at føre en åben, ærlig og inddragende valgkamp, der forhåbentlig kan hjælpe med at afdramatisere et konflikthungrende mediebillede og vise, at politikere er bedre end deres rygte.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Oliver Riel

Seniorkonsulent, Geelmuyden Kiese
cand.soc. i politisk kommunikation og ledelse (CBS 2014)

0:000:00