Alternativet: Alle vinder, når vi spiller med åbne kort i valgkamp

DEBAT: For at genoprette tilliden til politikere vil Alternativet give vælgerne mulighed for at se partiet over skulderen i valgkampen − både på gode og dårlige dage, skriver Oliver Riel og Toke Lotz fra Alternativet.

Af Oliver Riel og Toke Lotz
Kreativt ansvarlige, Alternativet

Gennemsigtighed og inddragelse har altid været værdimæssige omdrejningspunkter for Alternativet.

Vi har blandt andet fået indført muligheden for at stille borgerforslag i Folketinget, vi har indført medlemsmandat, hvor vores medlemmer kan bestemme, hvad vores folketingsmedlemmer stemmer i folketingssalen, vi har live-streamet vores gruppemøder, og vi skriver mediedeklarationer om vores samarbejde med medierne.

Uffe mod magten
I direkte forlængelse af disse tiltag har vi for nyligt lanceret et koncept, der vil kendetegne den måde, vi ønsker at lave valgkamp på i 2019.

Hver fredag op til valget og under selve valgkampen udkommer et afsnit i behind-the-scenes-dokumentarserien Uffe mod magten på vores Youtube-kanal, hvor seerne kan komme med Uffe Elbæk på arbejde på en given dag hver uge.

Her kan man få et personligt indblik i livet som statsministerkandidat og politisk leder og opleve en hverdag, der både er sjov, krævende og uforudsigelig.  

Vi håber, at serien kan hjælpe med at afmystificere det politiske spil, der foregår bag de tykke mure på Christiansborg og samtidig give vælgerne et personligt indblik i livet som toppolitiker.

Vi ønsker nemlig at give vælgerne en mulighed for at forstå de daglige politiske mellemregninger, der fører frem til de konklusioner og prioriteringer, som vælgerne ellers kun hører om i medierne.

Det var også derfor, at vi forud for lanceringen af Alternativet i 2013 gav en journalist adgang til alle møder og vores mails, så man kunne se os over skulderen på såvel gode som dårlige dage.

Og nu gør vi det så med kamera − og hvordan eksperimentet ender, det ved vi ikke. Vi synes blot, at det er vigtigt at kaste os ud i det.  

For at sikre en så nuanceret fremstilling af virkeligheden som muligt, har vi bedt to eksterne dokumentarister om at filme og klippe afsnittene, og vi forsøger at blande os så lidt i de redaktionelle valg som muligt. Dokumentaristerne har fuld adgang til Uffe Elbæks kalender, og Uffe Elbæk ser ikke afsnittene igennem, før de udkommer.

Vi er naturligvis bevidste om, at der i ethvert redigeret format eksisterer et potentiale for en stiliseret fremstilling af faktiske forhold. Hvorvidt man mener, at det er hudløs ærlig politisk kommunikation eller manipuleret virkelighed, er op til den enkelte seer.

Politikere er bedre end deres rygte
Men det er vores håb, at vi med Uffe mod magten kan skubbe yderligere til den helt nødvendige afmystificering og menneskeliggørelse af det politiske system, der for alt for mange vælgere er blevet utroværdigt, fjernt og elitært.

Uffe mod magten er symptomatisk for, hvordan vi gerne vil tilgå valgkampen. Vi tror på, at alle vinder, når vi spiller med åbne kort og tør vise de personlige og professionelle mellemregninger i politiske beslutninger.

I Alternativet tror vi i hvert fald på, at det er en nødvendighed, hvis vi skal bruge valget i 2019 til at genoprette befolkningens tillid til politikere.

Sociale medier og live-streaming er værktøjer, der har gjort det nemt at føre en åben, ærlig og inddragende valgkamp, der forhåbentlig kan hjælpe med at afdramatisere et konflikthungrende mediebillede og vise, at politikere er bedre end deres rygte.

Forrige artikel Radikales sekretariatschef: Opgivende vælgere er trætte af symbolpolitik Radikales sekretariatschef: Opgivende vælgere er trætte af symbolpolitik Næste artikel SF-kampagneleder: Penge og likes kan ikke alene sikre kandidaterne succes SF-kampagneleder: Penge og likes kan ikke alene sikre kandidaterne succes
Løkke er fanget af sin egen retorik

Løkke er fanget af sin egen retorik

ANALYSE: SV-fantomet gav kortsigtede mandatgevinster til Venstre og styrkede Løkkes egen position. Men bivirkningerne er enorme, og Mette Frederiksen har det stærkeste udgangspunkt for en S-regering siden 1993.